Nagy bajban lehetnek Orbánék: Kiderült, titokban Magyarországon járt az IMF küldöttsége

Varga Mihály pénteken jelentette be, hogy rendkívül sötét jövő elé nézünk.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége június 27. és július 5. között Magyarországra látogatott. A találkozó nem a szokványos évenkénti megbeszélés része volt, erre csak 2022 végén kerül sor a valutaalappal. A júliusi találkozón „gazdasági fejleményekről” beszélgettek a magyar hatóságokkal — tájékoztatta az IMF a Szabad Európát.

Az IMF beszámolója szerint a küldöttséget Jean-François Dauphin vezette, és a Magyarországgal folytatott rendszeres felügyeleti párbeszéd részeként vitatták meg a gazdasági fejleményeket. Az IMF-en belül Dauphin felel Magyarországgal folytatott tárgyalásokért.

A találkozókról a szokások szerint általában felkerül egy jegyzőkönyv az IMF honlapjára, ahogy ez például 2018-ban, 2019-ben és 2021-ben is megtörtént. Érdekes, hogy az idei nyári találkozóról semmilyen hírt nem tett közzé sem a magyar kormány, sem a valutaalap.

A lap kérdésére viszont az IMF-nél megerősítették, hogy Magyarországnak nincs élő hitelszerződése a valutaalappal, és a magyar kormány erre irányuló kérelmet sem nyújtott be. Az ügyben reagált Pénzügyminisztérium is, válaszukban azt írták: „a Nemzetközi Valutaalap delegációja, ahogy a többi tagország esetében is,

szakértői egyeztetéseket folytat a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank szakértőivel minden év első felében”.

Megjegyezték, a téma már csak azért is terítéken van jelen helyzetben, mert nemrég Szerbia fordul a Nemzetközi Valutaalaphoz pénzügyi segítségért, mivel az államadósság finanszírozása az év eleje óta több mint háromszorosára emelkedett. Ráadásul a Financial Times egyik cikkében Romániát és Magyarországot is azok között az országok között említette, amelyek gondban lehetnek a drasztikusan megemelkedő finanszírozási költségek miatt.

A helyzet valóban súlyos: az, hogy Magyarország mennyire képes teljesíteni külső adósságát, azon múlik, hogy rendelkezik-e elegendő devizával. A Magyar Nemzeti Bank közelmúltban közzétett jelentése szerint nyáron sokat romlott a helyzet, hiszen

júliusban 1,674 milliárd euró volt a folyó fizetési mérleg hiánya, több mint duplája a júniusi 806 millió eurónak.

Róna Péter közgazdász a Magyar Hang számára kifejtette, mi történik akkor, ha elfogy, vagy legalábbis a kritikus szintre csökken egy ország devizatartaléka, ahogy ez Szerbia esetében is látható.

„Ilyen esetben a nemzetközi piacokról is lehet pénzt szerezni, ám a befektetők ekkor már igen óvatosak, inkább nem veszik az államkötvényeket, vagy elutasítják a hitelért kuncsorgó országot, vagy csak komoly feltételekkel adnak pénzt. Ekkor jön a képbe a Nemzetközi Valutaalap, amely arra hivatott, hogy az átmeneti financiális problémákra megoldást nyújtson, természetesen komoly kritériumok mellett

— fejtette ki a közgazdász.

A Szabad Európa által megkérdezett közgazdászok azonban nem tartják reálisnak, hogy Magyarország most az IMF-hez forduljon pénzügyi segítségért.

„Nagyon szerencsétlen csillagállás, kellemetlen fejlemények sorozata kell ahhoz, hogy Magyarország az IMF segítségére szoruljon. Ha leminősítenek a hitelminősítők, megszakadnának az uniós költségvetési forrásokkal kapcsolatos tárgyalások, és ennek hatására tőkekiáramlás indulna meg az országból. De ez csak hipotézis. A bekövetkezési valószínűsége igen alacsony, bár nagyobb, mint nulla”

— fogalmazott Bod Péter Ákos közgazdász.

Azonban rengeteg kockázat is felmerül, ezeket pont Varga Mihály pénzügyminiszter jelezte pénteken a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen. A portfolio.hu arra hívta fel a figyelmet, hogy Varga Mihály figyelmeztetett, Magyarország energiaszámlája drasztikusan drágul, 2019-ről 2022-re

a földgáz 570 milliárdról 5059 milliárd forintra, az áram 201-ről 1556 milliárd forintra emelkedett, vagyis a gázra közel tízszer, az áramra majdnem nyolcszor annyit kell az országnak költenie.

Varga Mihály szerint a fizetési mérlegek romlása mögött az energiaszámlák és a hozamok (kamatok) emelkedése áll, amik már „veszélyes szintekhez közelednek”.

(szabadeuropa.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/09/23/mi-tortent-varga-mihaly-rendkivul-sotet-jovot-josol-a-magyar-gazdasagnak

Valódi Hírek