Az EU megoldotta: Jönnek az egységes telefon- és laptoptöltők

Rengeteg pénzt és nyersanyagot spórolunk az új szabályozással, és az életünk is könnyebbé válik.

Mindenki számára ismerős az a helyzet, amikor egy irodában ledolgozott munkanap után hirtelen ráeszmél: tölteni kellene a telefont még az esti program előtt! Utána következik a táskáink tüzetes átkutatása, majd a felismerés: otthon maradt a töltőm…

Persze nem lenne semmi gond, hiszen kollégáink még itt vannak, és már el is hangzik az ismerős kérdés:

KINÉL VAN EGY TELEFONTÖLTŐ???

Csak utána bizony megkezdődik az „a-s vagy b-s? c-s…”szomorú esete, és kiderül, hogy nem ugyanolyan a mobiltelefonunk, így egymás töltőjét sem tudjuk használni…

Erre kínál megoldást az Európai Unió új javaslata: legyenek egységes töltők! Ugye mennyivel egyszerűbb lesz ezután az életünk?

Egy szabályozás élete

Az Európai Parlament Fogyasztóvédelmi Bizottsága régóta kitartóan küzd az egységes töltők bevezetéséért. 2021-re sikerült elérni, hogy az Európai Bizottság jogszabály-javaslatot terjesszen be a témában.

A Parlament áprilisi szakbizottsági szavazását követően a jogalkotásban részt vevő 3 uniós intézmény, a Parlament, a Bizottság és a Tanács közösen véglegesítették a jogszabályt, és egyúttal kibogozták a jelenlegi bonyolult helyzetet.

Lássuk, mit tartalmazott a Bizottság javaslata:

1. egységes, USB-C töltő az elektronikus eszközök számára

2. harmonizált gyorstöltőtechnológia

3. az eszközök töltő nélküli megvásárlási lehetősége

4. bővebb tájékoztatás nyújtása a fogyasztóknak

5. a javaslat elfogadása után 24 hónapos átmeneti időszak biztosítása a gyártóknak- tehát 2024-től várhatjuk az új szabályok hatályba lépését.

Az Európai Parlament tőle elvárható módon a Bizottság célkitűzéseinél még ambiciózusabb célokat fogalmazott meg, és többek között ki akarta terjeszteni a jogszabály alá tartozó elektronikus eszközök listáját pl. az e-olvasókra, fülhallgatókra is.

A háromoldalú tárgyalások során sikerült elérni, hogy ezek valóban bekerüljenek az érintett eszközök közé. Sőt, legkésőbb 40 hónappal a hatályba lépés után már a laptopok tulajdonosai is élvezhetik az egységes töltő nyújtotta előnyöket!

Egységes töltő: egyszerűbb, olcsóbb és környezetbarátabb élet

Gondoljunk tehát bele, hogy mindez mit jelent egy utazás során, mennyire egyszerűsödik le valójában az életünk? Nemcsak, hogy az egész társaságnak, családnak az összes telefonjához elég lesz egyetlen töltő, de a hordozható hangszórónk vagy az e-olvasónk is ugyanúgy használható lesz vele.

Nincs többé ’elfelejtett töltő esete’, nem maradunk GPS nélkül egy 8 órás autós utazás során sem, és a nyaralós képekről sem kell lemondani egy otthon felejtett töltő miatt. Sokkal egyszerűbb lesz tehát az életünk, hála az EU-nak!

A javaslatnak azonban nem az egyszerűsítés az egyetlen előnye: a töltő nélküli vásárlási lehetőség a pénztárcánkat is kíméli, sőt a környezetet is védené. Szinte hihetetlen, de csak töltőkre 2,4 milliárd eurót költenek a vásárlók az Unióban. Egy töltő ára manapság már 4-5000 forinttól indul, ami lássuk be, sokkal hasznosabban is elkölthető: például kijön belőle 4 lángos a Balatonon vagy 2 mozijegy egy popcorn menüvel.

Mennyivel olcsóbb és egyszerűbb, ha a régi telefonunk töltője működik az újjal is, sőt, mi több, a többi elektronikai eszközünkhöz sem kell másik töltő!

Ráadásul az elektronikus hulladék a becslések szerint évi közel 10%-kal csökkenne. Mint ismeretes, az Unió hitet tett az első klímasemleges kontinens megteremtése mellett, amikor 2019-ben beterjesztette az európai zöld megállapodást. Ebben fontos szerepe van a hulladékgazdálkodás javításának is. A hulladékok környezetbarát kezelése és esetleges újrahasznosítása kulcsfontosságú lehet a zöld átállásban.

Az elektronikus hulladék csökkentése azért is fontos, mert nagy részük veszélyes anyagokat is tartalmaz, lerakásuk pedig csak speciális, erre kijelölt helyeken történhet. Ha a veszélyes anyagokat tartalmazó eszközök kiselejtezése nem megfelelően van kezelve, az súlyos környezeti és -nem utolsó sorban- egészségügyi problémákat is okozhat. Ezért is fontos tehát, hogy ezzel az új EU-s szabályozással a veszélyes hulladékok mennyisége is csökkenne.

Összegzés

Egyszerűbb, olcsóbb és még a környezetnek is jó? Létezik ilyen? A válasz határozott igen, sőt, hamarosan valósággá is válik. Az EU tehát hamarosan lehetővé teszi, hogy minden tagállamban, így Magyarországon is, egységes töltőket használhassunk elektronikus eszközeinkhez.

Így az életünk nem csupán egyszerűbbé, hanem olcsóbbá és környezetbarátabbá is válik. Egy hosszú munkanap után sem lesz gond felhívni szeretteinket és még akár az EU legújabb intézkedéseiről is lesz időnk beszámolni…

Kolber Adél

A Brüsszeli Buborék Facebook-oldalát >>ITT<< tudod követni.

Valódi Hírek