Újabb meglepetés derült ki a rezsivel kapcsolatban: Lesznek, akik nagyon rosszul fognak járni

Erről eddig nem volt szó.

A 24.hu egyik olvasója jutatta el a laphoz a történetét: számukra az éjszakai áram jelentősen drágult, rezsiszámláikon az ősztől hatalmas számok szerepelnek.

Mivel kis lakásban él, eddig azt hitte eddig magáról, hogy átlagfogyasztó. Ám mint kiderült, nagyon is érinti az új rezsiszabály, a korábbinál

jóval magasabb

villanyszámlát kap.

Mint mondta, 40 négyzetméteres lakásban élnek, nem csinálnak nagy meleget, és semmi luxus nincs náluk. A ház, amelynek első emeletén élnek, 40 éves. Átalánydíjasok, a havi átlagos fogyasztásuk csak a hőtárolós villanykályhára körülbelül 355 kWh/hó. A kályha éjszakai áramról megy, ami azt jelenti, hogy külön átlagfogyasztás vonatkozik rá (havi 210, évi 2523 kilowattóra).

Csakhogy mint írja, átlagfogyasztással nem tudják kifűteni a 40 négyzetméteres kislakást – náluk éves szinten 4260 kWh-t igényel a fűtés.

Ez azt jelenti, hogy augusztus 1-jétől az eddigi havi 8200 forint helyett majdnem a duplájába, mintegy 14 ezer forintba fog kerülni nekik a fűtés. Éves szinten pedig majdnem

70 ezer forinttal

kerül többe, mint eddig.

Mint felhívta rá a figyelmet, ennek oka az is, hogy az egyébként olcsóbb éjszakai áramnál a rezsicsökkentett ár több mint két és félszerese lett a lakossági piaci ár, nem úgy mint a nappalinál, ahol kevesebb mint kétszeres árat kell megfizetni az átlagfogyasztás felett.

Ez pedig nagyon nem mindegy azoknak, akik áramos fűtésre rendezkedtek be, éjszakai árammal.

A levelet író családnál a többi áramfelhasználás nappali óráról megy, amire külön jár nekik a 2523 kWh-s átlagfogyasztásig a rezsicsökkentett ár. A nappali áramból egyébként havi 140 kWh-t fogyasztanak csak, azaz évi 1680 kWh-t, így itt van némi mozgásterük. Úgy döntöttek, előre menekülnek, ezért egy fűtésre optimalizált klíma felszerelését tervezik, hogy azzal egészítsék ki az eddigi fűtést. Azaz úgy próbálják kialakítani az új életüket, hogy az éjszakai és a nappali áramnál is az átlagfogyasztás alatt tudjanak maradni.

Valódi Hírek