Kiderült: Dúró Dóra egy nem létező szabályozásra hivatkozva haknizik a botrányos szívhang-rendelettel

Dúró érvelése hamis statisztikai adatokon alapul.

Évek óta nem érvényes az abortusszal kapcsolatos észak-macedón szabályozás, amellyel Dúró Dóra példálózik — hívta fel a figyelmet a Lakmusz tényellenőrző portál.

Emlékeztettek, hogy a Mi Hazánk elnevezésű párt országgyűlési képviselője terjesztette először a parlament elé, azt a javaslatot, amely kötelezővé tenné a nők számára a magzat szívhangjának meghallgatását. Mint ismert, Pintér Sándor belügyminiszter – megfogadva Dúró javaslatát – a szívhang meghallgatásához kötötte az abortuszt rendeletében, amely szeptember 15-én hatályba is lépett.

Dúró ezzel kapcsolatban az M1-nek és a 24.hu-nak megnyilatkozva elmondta, örül a kormány lépésének. Dúró az interjúkban adatokkal igyekezett érvelését alátámasztani:

Dúró az Észak-Macedóniában bevezetett rendszerrel példálózva azt mondta, hogy a szívhang meghallgatása csökkenti az abortuszok számát. Az országban azonban változtak a szabályok,

2019 óta már nem kötelező meghallgatni a magzati szívhangot.

A 24.hu-nak Dúró egy észak-macedón képviselőre hivatkozott, aki egy „Budapesten megrendezett demográfiai konferencián ismertette adatait”. Azt állította, hogy „»a balkáni országban 2013-ban vezették be« a kötelező szívhanghallgatást abortusz előtt, »és azon nőknek a 20 százaléka, akik meghallották a szívhangot, elállt a terhességmegszakítástól, és a gyermek vállalása mellett döntött«”.

A lap a Budapesti Demográfiai Fórum 2015-ös programfüzetében talált rá a hivatkozott észak-macedón képviselőre, Vladimir Gyorcsevre, aki egy beszámoló szerint valóban szinte szóról szóra ugyanazt mondta el ezen a fórumon, mint amit Dúró is idézett. A képviselő által említett abortuszszabályozást egyébként 2013-ban éppen

a hatóságok elől Magyarországra menekült Nikola Gruevszki volt miniszterelnök kormánya vezetett be 2013-ban.

A portál arra is rámutatott, hogy Dúró azonban elfelejtette hozzátenni, hogy Észak-Macedóniában radikális változáson esett át az abortuszszabályozás, amelyet 2019-ben Európa egyik legmegengedőbb abortusztörvénye váltotta.

Az új jogszabály értelmében az abortuszt kérő nőknek már nem kötelező speciális, a magzat megtartását propagáló tanácsadáson részt venniük, majd azt követően 3 napot várni a beavatkozás előtt.

2021 óta pedig az ország több nőgyógyászatán elérhető megoldás a gyógyszeres terhességmegszakítás.

A magzati ultrahang megtekintése és a szívhang meghallgatása az abortusz előtti kötelező tanácsadás része volt a korábbi szabályozás szerint, azonban a kötelező tanácsadás mára megszűnt, Dúró Dóra viszont ezt a mozzanatot is „elfelejtette” jelezni.

Dúró a 24.hu-nak adott interjújában többször is „statisztikai adatokra” hivatkozva beszélt az abortuszról, annak okairól és esetleges következményeiről. Dúró a következő kijelentéseket tette:

  • „Elenyésző – egy százalékra tehető – azoknak a száma, akik nemi erőszak útján megfogant gyermek miatt választják a terhességmegszakítást”.
  • „Az édesanyák 30-60 százaléka külső nyomásnak engedve végezteti el az abortuszt”.
  • „Az abortuszon átesett nők esetében hatszor akkora az öngyilkosság aránya, mint akik gyermeket szültek”.
  • „»Egy kanadai kutatás« szerint »61 százalékkal megemelkedett a szociális szorongásos zavar azoknál a nőknél, akiknél abortuszt végeztek, és 81 százalékkal nőtt a mentális problémák száma az abortuszon átesett nők körében«”.
  • „Az abortusz elvégzése után tíz százalék azoknak az aránya, akik megbánják a terhességmegszakítást”.
  • Dúró azt is mondta, hogy „az abortusz 193 százalékkal növeli a mellrák esélyét, 60 százalékkal nagyobb eséllyel szembesülnek a nők vetéléssel egy későbbi várandósság során, és magasabb kockázatnak teszik ki a nőket a meddőség, a halva születés, a vetélés és a koraszülés tekintetében is”.

A portál még az állításokat tartalmazó cikk megjelenése napján levélben fordult Dúró Dórához azzal a kérdéssel, hogy pontosan milyen forrásokból (statisztikai adatokból vagy tudományos kutatásokból) idézte ezeket az adatokat, de a cikk megjelenéséig nem válaszolt.

A portál egyetlen olyan tudományos publikációt talált, amely a magzati ultrahangfelvétel megtekintése és az abortuszról való döntéshozatal kapcsolatát vizsgálta. A Kaliforniai Egyetem kutatói 2011-ben egy nagyvárosi abortuszklinikán megforduló több mint 15 ezer nő ellátási adatait vizsgálták, akiknek a klinikán felajánlották, hogy a beavatkozás előtt megnézhetik a magzatuk ultrahangos felvételét.

A nők 42,5 százaléka élt a lehetőséggel, de ezen nők elsöprő többségének (98,4 százalékának) döntését

nem befolyásolta a képsorok megtekintése, utána is az abortusz mellett döntöttek.

(lakmusz.hu / nepszava.hu)

Valódi Hírek