Ursula von der Leyennek határozott programja van energia- és nyersanyaghiány leküzdésére

Súlyosan téved, aki azt hiszi, hogy az Unió gyenge és a szétesés felé tart.

Az Európai Bizottság elnökének minden év őszén elhangzó „State of the Union” – az EU helyzetéről szóló – beszéde brüsszeli politikai évad egyik csúcspontja. Célja, hogy körülnézzen a világban, értelmezze a legújabb történéseket, és irányt szabjon az Unió számára.

Ahogy egy demokráciához illik, ezt a beszédet az európai kormányfő nem valamilyen pártrendezvényen, belterjes hegyi dzsemborin, vagy privát kerti partin mondja el, hanem mindig a Parlamentben, amelynek felelősséggel tartozik. Szép és fontos hagyomány. Kár, hogy Magyarországon egy ideje nincs ilyen szokás.

Ursula von der Leyen általában magával ragadó beszédeket mond. Erre szükség is van, ha az ember 450 millió polgár figyelmét akarja megragadni. Bár az idén – amikor a közvetlen közelünkben véres háború dúl – eleve nem kellett azért aggódnia, hogy a State of the Union érdektelenségbe fullad.

Von der Leyen – érthető módon – elsőként a brutális orosz agressziót elszenvedő ukránokhoz szólt, akiket az ukrán First Lady, Zelenszkij elnök felesége, az ülés díszvendége képviselt. De velük együtt persze Európa többi lakójának is üzent.

Mint mondta: bár a fegyverek csak Ukrajnában ropognak, Putyin elnök rablótámadása valójában az államok egyenjogúságára, a háború tilalmára, a jog uralmára épülő nemzetközi rendszernek, végső soron pedig az európai demokráciáknak szól. Európa pedig nem tehet mást, mint hogy határozottan válaszol a kihívásra.

Egyfelől, az európaiak már eddig is – a fegyverexportot nem számítva – 19 milliárd euróval támogatták Kijev küzdelmét. Most pedig ígéretet tett arra, hogy ez a segítség folytatódni fog, amíg csak szükséges.

Másodszor, az EU is igyekszik meggyengíteni Oroszország hadviselő képességét. Itt is vannak fontos eredmények. A szankciók nyomán már mintegy 1000 nemzetközi vállalat hagyta el az országot, az orosz ipar jelentős része összeomlott, olyannyira, hogy a hadsereg már háztartási mosógépekből kénytelen kiszerelni a fegyvereihez szükséges elektronikai alkatrészeket.

Harmadszor pedig: az EU az egész világon összefog mindazokkal a népekkel, amelyek a demokráciában és a piacgazdaságban hisznek. Kihasználja gazdasági erejét, politikai befolyását, és igyekszik feltartóztatni az autokrata rezsimek – mindenekelőtt Oroszország és Kína – nyomulását.

Az első lépés mindehhez Európa energia- és nyersanyagellátásának biztosítása. Nem csak azért, mert közeleg a tél, és sokan aggódnak – aggódunk – hogy télen rendesen ki lehet-e majd fűteni minden otthont, iskolát, közintézményt. Hanem azért is, mert az a korszak, amikor a gazdaságunkat a keletről jövő olcsó olajra, gázra és nyersanyagokra alapozhattuk, végérvényesen elmúlt.

Az európai Zöld Megállapodás – Green Deal – a fenntartható és igazságos gazdaságra való átállás, amely a 2019-2024-es parlamenti ciklus egyik legfontosabb projektje, már folyamatban van. A háború pedig további hajtóerőt jelent ezen az úton.

A Bizottság ezért javaslatot fog tenni az európai energiapiac alapvető reformjára, és arra, hogy miként lehet az európai ipar számára biztosítani azokat az új nyersanyagokat – például a lítiumot, ritkaföldfémeket – amelyek hamarosan sokkal fontosabbak lesznek, mint a gáz és az olaj. Jelenleg ezeket a piacokat Kína uralja. És Európa nem engedheti meg magának, hogy újra egyoldalú függésbe kerüljön bárkitől.

De ugyanígy stratégiai kérdés a demokrácia megerősítése. A küzdelem az elsősorban keletről érkező dezinformáció, az európai társadalmakat gazdasági és politikai előnyök reményében megingatni akaró orosz és kínai politikai agresszió ellen.

Ursula von der Leyen nem kertelt: a moszkvai és pekingi hazugságcunamit az Európai Unión belüli szereplők is gerjesztik, és belőle hasznot húznak. Ezért rendet kell tennünk a saját házunk táján is, meg kell erősíteni a demokratikus intézményeinket, a szabad sajtót, és meg kell állítanunk a korrupciót, amely egyes országokban a legmagasabb politikai köröket is elérte.

A Bizottság elnöke beszédében nem nevezett meg egyes tagországokat. De akinek füle van, jól hallhatta: az Unió pontosan tudja, hogy a magyar kormány Putyin csatlósaként min mesterkedik, és esze ágában sincs félrefordítania a fejét.

Súlyosan téved az is, aki azt hiszi, hogy az unió gyenge, és a szétesés szélén áll. A State of the Union beszéd egészen mást sugallt: erőt, önbizalmat, előre tekintő határozottságot. És ebből az Unió, a demokrácia magyarországi barátai is erőt meríthetnek.

Heil Péter

A Brüsszeli Buborék Facebook-oldalát >>ITT<< tudod követni.

Valódi Hírek