Szintet léptek az agymosásban Orbánék: A „nemzeti tudat” erősítésére ad támogatást színházaknak az NKA

Csövön megy a propaganda.

Különös feltételeket szab a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) a színházi szervezeteknek szóló pályázati kiírásában. Az NKA honlapján elérhető közlemény alapján ugyanis összesen 20, projektenként 1–1 millió forintra lehet pályázni színházi szervezeteknek színházi nevelési előadásra, kortárs magyar dráma bemutatására, cirkuszi előadás bemutatására, szakmai kiadványok készítésére, illetve a Himnuszt, Csokonait, Petőfit és Kölcseyt bemutató színházi eseményekre — számolt be róla a hvg.hu.

A részletes pályázati anyagból azonban kiderül, hogy nemcsak a Himnuszt és a nagy magyar költőket bemutató előadások miatt benyújtott, de a színházi nevelésről és a kortárs magyar drámáról szóló pályázatok esetében is előnyt élvez

nemzeti önazonosság-tudatunk erősítése, valamint az európai keresztény kultúrához való tartozásunk pozitív megjelenése.

Továbbá, „a magyar kultúra értékeinek magas színvonalú, affirmatív (határozott) bemutatása”.

A „színházi nevelési tevékenység megvalósítására” kiírt pályázatban lehetőség van „Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, Kölcsey Ferenc költészetéhez, kiemelten a Himnuszhoz kapcsolódóan” létrehozott előadáshoz kapcsolódó foglalkozásokra is pályázni, de lehet támogatást igényelni egyszerűen csak színházi előadáshoz kapcsolódó felkészítő vagy feldolgozó foglalkozásokra is.

Ezen túl külön pályázati lehetőség nyílik meg a

színházi nevelési előadás létrehozása a család szerepének fontosságáról

kérdéskörökben is.

Ugyanezek a feltételek jelennek meg abban a pályázati lehetőségben is, amely „kortárs magyar dráma ősbemutató megvalósítására” szól, azzal a kitétellel, hogy „prioritást élveznek azok a produkciók, amelyek (…) nagy történelmi személyiségeinkhez kötődnek”.

A lap megjegyzi, hogy külön érdekes az, hogy az NKA maga jegyzi meg azt, hogy a rezsiköltségek annyira megnövekedtek, hogy az már kérdésessé teszi a színházak napi működését is. A pályázati kiírásban ugyanis minden egyes kategóriához az alábbiakat írták:

A Kollégium üzemeltetési és fenntartási kiadások elszámolását (rezsiköltséget) nem engedélyezi.

(hvg.hu)

Valódi Hírek