Óriási üzletet ütöttek nyélbe Mészárosék: Közel 18 milliárdért veszik meg a Magyar Közút egy üzletágát

Korábban „üzleti titokról” beszéltek.

Korábbi sajtóhírek kiemelt témája volt, hogy a kormány 2023-tól államosította az autópályák és gyorsforgalmi utak építését és kezelését, magáncégeknek kiadva az autópálya-koncessziókat. A koncessziót pedig egy Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz kötődő koncessziós cég nyerte el — számolt be róla a 444.hu. Kedden egyébként az is kiderült, hogy az ehhez szükséges eszközöket mennyiért vették meg az utakat eddig kezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től.

Tompos Márton momentumos képviselő kérdezte minderről Lázár János minisztériumát. A politikus arra volt kíváncsi, hogy a Mészároshoz és Szíjjhoz köthető Themis Magántőkealap vezette konzorcium, amely megnyerte az autópálya-koncessziót, megszerezte-e a hálózati elemek üzemeltetéséhez szükséges eszközöket, készleteket, egyéb szükséges vagyonelemeket és erőforrásokat, ahogy azt a koncesszió feltételeként előírták.

Tompos Márton kérdésére Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára, Lázár miniszterhelyettese válaszolt. Csepreghy szerint a koncesszió jogosultja szeptember 1-el már átvette a szükséges eszközöket a Magyar Közúttól. Minderre egy üzletág-átruházási megállapodás keretében került sor, aminek részeként

  • 5 mérnökségi épület
  • 19 388 darab „eszköz” (nem derül ki, hogy pontosan ez mit takar)
  • 2,6 milliárd forintnyi „készlet” került a koncessziós céghez
  • amely 889 dolgozót is átvett.

Mindezért Mészárosék 17 783 584 452 forintot fizetnek.

A lap arra hívta fel a figyelmet, hogy az, hogy Csepreghy bemondta az összeget, azért is érdekes, mert a koncessziós cég vezetője korábban újságírók kérdésére azt mondta,

üzleti titok,

hogy mennyiért veszik át az eszközöket az állami cégtől. Az államtitkár azt is írta, az ingatlanok, eszközök és készletek többsége az üzlet után is a Magyar Közútnál maradt.

A K-Monitor Facebook-oldalán rámutatott, más üzlet is folyik a Magyar Közút és Mészáros Lőrinc érdekeltségei között. Mészáros autós cége, a Mészáros M1 Autókereskedő Korlátolt Felelősségű Társaság nyerte el a Magyar Közút 3,8 milliárd forintos közbeszerzését 313 db könnyűtehergépjármű és speciális könnyűteher gépjármű biztosítására.

(K-Monitor/Facebook / 444.hu)

Valódi Hírek