Olyan jól sikerült takarékoskodnia az előző fideszes városvezetésnek, hogy most többet fizetnek a rezsiért Szombathelyen

Így sikerült.

Ahogy mindenhol, Szombathelyen is megérzik az energiaválságot: az önkormányzat több közintézményt is bezárt, beruházásokat halasztott el, és segélyprogramot indított. Azonban ha ez nem lenne elég, az előző, fideszes városvezetés hibás döntései is megnehezíti a dolgokukat.

A szombathelyi vásárcsarnokról van szó, ahol éppen tegnap adott vissza a kormány 322 millió forintot a felújítás többletköltségeire.

A vásárcsarnok felújítása nem volt könnyű: már 2016-ban bejelentették, hogy megújul a piac, amire uniós támogatást is elnyertek. Ekkor 1 milliárd 225 millió forintos költséggel számoltak.

A kivitelezésre kiírt közbeszerzési pályázaton egyetlen jelentkező volt, a vállalkozás nettó 1 milliárd 988 millió forintért vállalta volna a felújítást –, ezért sikertelen lett a pályázat. Ezek után lejjebb vették az igényeket, ezt úgy mondják hivatalosan, hogy csökkentették a műszaki tartalmat. Vagyis, néhány elemet kihagytak a felújításból.

Egész pontosan a füves zöldtető a csarnokon, a napelemes rendszert az áramszolgáltatáshoz és hőszivattyús hűtő-fűtő rendszert. Helyettük jött a megszokott tető, nincsenek napelemek, a távhő fűti és látja el meleg vízzel a csarnokot. Ami így szépen

ki van téve az energiaválságnak.

Később kiderült, hogy ezeknek az elemeknek a kihagyása sem hozott túl nagy megtakarítást. A hónapokig tartó huzavona alatt ugyanis felmentek az építőipari árak, 2019 elejére kiderült, hogy a megismételt, és műszakilag csökkentett tartalmú közbeszerzési pályázaton a meglévő pénzügyi keretnél 350 millióval nagyobb összegért volt csak jelentkező a munkára. A közgyűlés ezt meg is szavazta.

Aztán a munka közben, már az új, 2019 őszén megválasztott városvezetés idején, 2020-ban újabb 170 milliót kellett betenni a kasszába.

Így a csökkentett tartalommal felújított vásárcsarnok 1 milliárd 745 millióba került. Ami csupán 243 millióval kevesebb, mint az eredeti tervre adott közbeszerzési ajánlat volt.

De így legalább évekig elhúzódott a munka és nem épültek ki az energiatakarékos elemek. Ami miatt most sokkal többe kerül a vásárcsarnok üzemeltetése, mint kerülhetett volna az eredeti tervek megvalósításával.

(via nyugat.hu)

Valódi Hírek