Varga Judit úgy érzi, hatalmas az összhang az Európai Bizottság és a magyar kormány között

Nagy a szerelem.

A Magyarországnak járó pénzek folyósításának vonatkozásában előremutató tárgyalássorozat zajlik az Európai Bizottsággal, ahogy teljes a nyitottság a megoldásra az uniós tagállamok részéről is

— jelentette ki az igazságügyi miniszter Brüsszelben kedden.

Varga Judit az EU-tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva azt mondta: amíg az Európai Parlament politikai nyomásgyakorlást folytat Magyarországgal szemben, addig a jogállamisági eljárás keretében úgy a tagállamok, mint az uniós bizottság a megoldást keresik.

Közölte: az Európai Parlament ideológiai alapú intézmény, politikai többség alapján működik. Szerinte ameddig az EP-nek baloldali-liberális többsége van, addig mindig elítélő véleménye lesz Magyarországról. Azt mondta, az „EP-nek az európai polgárok valódi problémáival, a mindennapi kihívások megoldásával kellene foglalkoznia” ahelyett, hogy — mint mondta — „boszorkányüldözést folytatna” egyes országokkal szemben.

A magyar kormány intézkedéseit bíráló hazai véleményekkel kapcsolatban, amelyek szerint a magyar jogszabálytervezetek nem lennének elégségesek az uniós aggályok eloszlatására, az igazságügyi miniszter kijelentette: „magyar baloldali hagyomány, hogy külföldön sem Magyarország érdekeit képviselik„.

Ilyen helyzetben sincs nemzeti minimum a baloldal részéről, képviselőik nem hajlandók együttműködni a magyar emberek védelmében

— fogalmazott.

Az uniós szintű döntések alapszerződések szerinti egyhangúságot igénylő megszavazásával kapcsolatban Varga Judit azt állította, az uniós szerződések a vétóról nem szólnak, ugyanakkor a „konszenzus kultúrájára” összpontosítanak. Fontosnak nevezte, hogy az olyan méretű országok számára, mint Magyarország, legyen egy végső menedék, amely biztosítja a legalapvetőbb nemzeti érdekek érvényesülését.

Az európai döntéshozatal ereje a konszenzusban rejlik. Konszenzus esetén születhet olyan döntés, amelyet mindenki teljes szívvel tud támogatni” — mondta az igazságügyi tárcavezető.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek