Lábon lőtte magát a kormány: A NER-es nagyuraknak gigantikus összeggel fog fájni az állami beruházások leállása

Visszanyalt a fagyi.

Hosszú gondolkozás után, de hétfő este közzétette a kormány a listát a 284, már biztosan elmaradó állami beruházásról. Ebben főleg különböző útépítések és iskolafelújítások szerepelnek Zalaegerszegtől Debrecenig, de az Egészség Sportpark Program is az áldozatok között van.

Ez meglehetősen rossz hír a magyar gazdaságnak, hiszen a KSH legutóbbi közlése szerint már júniusban behúzta a kéziféket az építőipar: 2022 júniusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint

8,1 százalékkal elmaradt

az egy évvel korábbitól.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke már júniusban arról beszélt, hogy szeretnék megtartani az ágazatban foglalkoztatott 375 ezer embert.

„A magyar építőipar legnagyobb megrendelője az állam, a rendelésállomány mintegy 60 százaléka közösségi megrendelés, ami elvonások nélkül az idén cirka 3300 milliárd forintot tett volna ki. Ezt a nagyságrendet megfelelő kormányzati intézkedések mellett a lakossági és magánpiacról pótolni lehet, ehhez megfelelő

befektetésösztönzésre

van szükség, olyanra, ami a magántőkét megmozgatja”

– mondta Koji László.

2022–2023-ban szerinte együttesen akár 1300 milliárd forint kiesést jelenthet az idén és jövőre el nem végzett munkálatok értéke, de azt még nem tudta júniusban, hogy pontosan mely beruházásokat halasztja el a kormány.

A közösségi beruházások visszafogása minden alágazatot érinteni fog, legnagyobb mértékben a mélyépítő vállalkozásokat, amelyek a jellemzően közösségi megrendelések alapján épülő utak, vasúti infrastruktúra- és közműfejlesztések kivitelezői. Ez főleg a NER területe: a legnagyobb építőipari vállalkozók (Mészáros Lőrinc, Garancsi István, Szíjj László és Paár Attila) a hozzájuk köthető 12 céggel összesen 1021 milliárd forint árbevételt értek el 2021-ben.

A szintén leállított Egészség Sportpark Programról pedig az Átlátszó írta meg tavaly, hogy kivitelezőit a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. választotta ki, és 465 sportparkból csupán 39 esetében volt közbeszerzés.

Valódi Hírek