Botrány: Miért adja Orbán a 12 forintért megtermelt paksi áramot 462 forintért az ellenzéki városoknak?

Az azt jelenti, hogy 38-szor drágábban, mint az előállítási költség.

Budapest főpolgármestere kedden a közösségi oldalán fakadt ki az ép ésszel megmagyarázhatatlan aljasság miatt, posztját változtatás nélkül idézzük:

Mi indokolja, hogy a Paksi Atomerőmű által megtermelt áramot az állami vállalat több mint 38-szoros profittal, igen jól olvastad, 38-szorossal adja el az önkormányzatoknak?

Paks annyi áramot termel, amennyi a lakossági fogyasztáson felül bőven biztosítana akkora mennyiséget, hogy az összes közszolgáltatást – közvilágítás, közösségi közlekedés, ivóvíz-szolgáltatás – el lehessen látni országosan. Nem csupán Budapesten, hanem az egész országban.

Ma Magyarországon egy közösségi beruházásként megépült erőmű áramtermelésén egy állami tulajdonú cég a közösség kárára nyerészkedik.

A jelenlegi kalkulációk mellett ez egész konkrétan azt jelenti, hogy a budapesti közösségi közlekedés villamosenergia-igényének 2023. évi többletköltsége önmagában meghaladná a Fővárosi Önkormányzat teljes iparűzésiadó-bevételét. Magyarul nincs annyi bevételünk, mint amekkora a számla.

A helyzet tarthatatlan épp ezért írtam levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek, de legjobb lenne személyesen megbeszélni, például a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által kezdeményezett nemzeti energiacsúcson.

Azt kéne végre minden döntéshozónak felfogni, hogy mindegy milyen színű rajtunk a kabát, egy hajóban evezünk. És ha az önkormányzatok elsüllyednek, akkor az egész ország el fog.


.

Valódi Hírek