Tiltakozik a lakosság Győrben a természetromboló ipari park bővítése ellen — A fórumra Orbánt is elhívták

A helyi lakók nem szeretnék, hogy lebetonozzák a szántóföldeket.

A győrszentivániak nem hagyják annyiban, hogy a kormány indok nélkül a lakóhelyükhöz közel azért minősítsen át még több külterületi szántóföldet, hogy a helyükre gyárakat építsen– írta a Népszava.

A lap szerint a helyi környezetvédők hétfőn a győri városháza elé tüntetést szerveznek, kedden pedig a szentiváni művelődési házban újabb lakossági fórumot hívnak össze, amin remélik, hogy a meghívott döntéshozók, köztük Orbán Viktor is részt vesz.

Dézsi Csaba András, Győr polgármestere, az üggyel kapcsolatban többször is arról nyilatkozott, hogy neki a környezetvédelmi és egészségügyi kérdések különösen fontosak, ezért levegőtisztasági méréseket rendel, illetve új immissziós mérőkonténert vásárol majd az önkormányzat, ami garantálja a helyiek biztonságát.

A helyi lakók közül kevesen gondolják azt, hogy számukra egy konténer megfelelő biztonságot nyújt. A lap szerint a lakosság értékelte volna, ha az önkormányzat a környezeti terhelés mértékének ismeretében dönti el, hogy egyáltalán hajlandó-e támogatni a beruházást az ipari parkban.

A lap arról is beszámolt, hogy nem kizárható az sem, hogy a térség környezeti terhelése már most nagyobb a megengedettnél.

„Az egészséges élethez való jog azért nem sérülhet, mert feltételezhetően most valakinek éppen ahhoz fűződik üzleti érdeke, hogy

a lakóházaktól hozzávetőlegesen kilencszáz méterre levő területet megszerezze”

— mondta Kun Zoltán, a Védett Területek Világbizottsága (WCPA) természetvédelmi szakértője, aki egyben helyi lakos is.

A szakértő kíváncsi lenne arra, hogy a klímakatasztrófa küszöbén milyen indokkal és ki az, aki vette a bátorságot és azért lobbizott, hogy csaknem négymillió négyzetméter nagyságú területen a 22 aranykoronás szántóföldet lebetonozzák, mert abban egészen biztos, hogy nem a miniszterelnök bökött rá behunyt szemmel a helyre, ám a kormányhatározatot mégis aláírta.

Kun Zoltán úgy látja, az ipari park bővítésének jelenlegi terve, a különösen veszélyes (például tűz, robbanás, fertőzőveszélyes), bűzös, nagy zajjal járó üzemek elhelyezése nem tekinthető elfogadható indoknak arra, hogy ezért a kormány hozzávetőlegesen 400 hektár termőföldet vonjon ki mezőgazdasági művelés alól.

Mivel a város vezetője nincs ezzel tisztában, vagy legalábbis erre hivatkozik, ezért a hétfő és keddi megmozdulás szervezői azt remélik, hogy Orbán Viktor, vagy legalább a megbízottja méltányolni fogja, hogy a választókörzet 8600 szavazásra jogosult polgára közül

5585 tiltakozik a termőföld veszélyes területté minősítő eljárása ellen.

(nepszava.hu)

Valódi Hírek