Elindult a Brüsszeli Buborék, a Nyugati Fény európai parlamenti rovata

Készülünk – az EU fővárosában is. Eörsi Mátyás beköszöntője.

A „Fit for 55” úgy hangzik, mint középkorú hölgyeknek és uraknak szóló edzőtermi bérlet, valójában ez egy átfogó klímavédelmi javaslatcsomag, amelynek célja az az Európai Unióban az üvegházhatású gáz-kibocsátás nagyarányú csökkentése.

A szubszidiaritás szó trágárkodásnak hangzik, holott azt a nemes szándékot jelenti, hogy a döntéseket az emberekhez legközelebb lévő, a problémáikat legjobban ismerő intézmények hozzák meg.

A közösség pénzügyi tervét a világon mindenütt költségvetésnek nevezik, az Európai Unió a hosszú távú költségvetését „Multiannual Financial Framework”-nek, azaz „Többéves Pénzügyi Keret”-nek hívják.

Nem sorolom a példákat, néha az ember úgy érzi, le kellene cserélni az Európai Unió intézményeinél mindenkit, aki a projektek névadásáért felelős.

A „Brüsszeli Buborék” nem éppen pozitív kicsengésű kifejezés, és ennek egyik oka az EU-s ügyek gyakran érthetetlen, polgáraink számára éppen a lényeget kitakaró elnevezések. Van azonban egy másik ok is, nevezetesen sokan vélik úgy, hogy az Európai Unió fővárosában a tagállami hétköznapoktól elszigetelve vitatnak meg ügyeket és hoznak meg döntéseket.

Nehezen is vitatható, hogy amikor az EU a tengeri halászatról fogad el egy szabályt, akkor kevés magyar találja magát érintve. Persze, az is igaz, hogy a jogállamiságról folyó viták magyar és lengyel szempontból fontosak, az átlag ír és a finn számára hasonló jelentőségűek, mint a magyaroknak a sarkköri kutatás.

Ahelyett, hogy elkezdenénk magyarázkodni, hogy az EU fővárosában igenis rengeteg, a magyarok mindennapjait érintő ügyben hoznak döntéseket, a Demokratikus Koalíció Európai Parlamentben dolgozó csapata úgy határozott, hogy elmeséli nektek ebben az ún. „brüsszeli buborékban” történteket.

Vállaljuk ezt az elmarasztaló elnevezést is, mert azt tartjuk lényegesnek, hogy végül is milyen döntéseket hozott az Európai Bizottság, milyeneket a Tanács, és különösen milyeneket az Európai Parlament, ahol a Demokratikus Koalíció képviselői dolgoznak annak érdekében, hogy ezek a döntések minél jobban szolgálják a Magyarországon élők mindennapjait.

A döntések hátteréről, a mienktől eltérő véleményekről és a velük folytatott küzdelmekről fogunk itt nektek mesélni. Miután mindannyian a Demokratikus Koalíció képviselőinek a munkáját az Európai Unió fővárosában segítjük, talán nem bánjátok, ha a történeteink meg sem próbálnak a pártatlanság álarca mögé rejtőzni.

Beszámolóink, történeteink a Demokratikus Koalíció szemüvegén keresztül íródnak, de, ahogy mondani szokás: A posztok, bejegyzések a szerzők személyes véleményét tükrözik. Amennyiben úgy látjátok, hogy ezek megfelelnek a DK álláspontjának, az nem a véletlen műve.

Kellemes, hasznos olvasást kívánok! Dolgozunk az Európai Egyesült Államok megvalósításáért! Hogy ez pontosan mit jelent? Majd erről is írni fogunk!

Eörsi Mátyás

A Brüsszeli Buborék Facebook-oldalát >>ITT<< tudod követni.

Valódi Hírek