Megszólalt Navracsics Tibor, miután megtudta, 3000 milliárdot vonhat el az EU a magyar kormánytól

Határozott álláspontja van.

Sajtótájékoztatót tartott Navracsics Tibor, miután az Európai Bizottság 3000 milliárd forint értékű elvonást javasolt Magyarország esetében. A területfejlesztési és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter

azt mondta, a magyar kormány teljesíteni fogja az Európai Bizottság által támasztott elvárásokat.

A politikus elmondta, 17 vállalást tett a magyar kabinet az EB felé, és ezzel lezárult egy hónapok óta tartó „nagyon intenzív és nagyon konstruktív folyamat„.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Johannes Hahn, az EB költségvetésért felelős biztosa bejelentette: az EU Magyarország részére folyósítandó forrásainak 65%-át, azaz 3000 milliárd forint kifizetését tartják vissza — amennyiben a magyar kormány nem teljesíti az Unió elvárásait. Navracsics ezzel kapcsolatban kijelentette, a pénzt mindenképpen megkapja Magyarország, ugyanis maradéktalanul teljesítik az elvárásokat.

A miniszter azt állítja, hogy az EB november 19-én vissza fogja vonni az elvonást előirányzó javaslatát, ugyanis

a kormánynak ugyanis esze ágában sincs, hogy ne teljesítse a vállalásokat”.

Hozzáfűzte, új vállalásokat nem fog kérni a Bizottság, ugyanis az erről szóló egyeztetés lezárult.

A vállalások teljesítésével szerinte felgyorsulhatnak a 2021 és 2027 közötti költségvetési ciklusról szóló egyeztetések és a helyreállítási alapról szóló tárgyalások. Úgy számol, hogy év végéig lezárható mindkettő.

A 17 vállalás közül a legfontosabbnak az úgynevezett „integritási hatóság” létrehozását tartja a miniszter — ez az uniós forrásból megvalósuló közbeszerzési eljárásokat hivatott vizsgálni. Ez a hatóság közbeléphet, ha olyan szabálytalanságot észlel, amely az uniós források nem megfelelő felhasználására utal.

A tervek szerint a hatóság felállítására vonatkozó parlamenti beadvány jövő péntekre születhet meg, és a tervek szerint november második felében alakulhat meg a korrupcióellenes hivatal. Ennek vezetőjéről nyílt pályázaton döntenek majd, és Navracsics szerint szeretnének olyan személyeket találni, akik megfelelően biztosítják a közbeszerzések korrupciómentességét.

Egy korrupcióellenes munkacsoport felállítását is tervezik, amelybe ellenzéki és kormánypárti delegáltakat ültethetnek. A vagyonnyilatkozati rendszer kapcsán az uniós szabályokat követnék, és a nyílt politikai elkötelezettség.

Az első nagyobb törvénycsomagot a jövő héten, a másodikat pedig szeptember 23-án terjeszthetik az Országgyűlés elé. Ezeknek része lesz az adóhatóságról szóló törvény módosítása, a büntetőeljárási törvény módosítása is.

A politikus arra a kérdésre, hogy a vállalások nem lettek volna kiválthatók az Európai Ügyészséghez csatlakozással, Navracsics úgy felelt: nem a belépés elutasítása miatt nem jöttek források Magyarországra. Hozzátette, volt olyan biztos, aki szóba hozta a csatlakozás lehetőségét, azonban a hivatalos tárgyalások közben ez nem jött szóba.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek