FRISS: Óriási taslit kapott Orbán a leköszönő olasz miniszterelnöktől

Nekik más elképzelésük van.

A jövő hétvégi olasz parlamenti választások előtt, a pénteki kormányülés után sajtótájékoztatót tartott Mario Draghi leköszönő olasz miniszterelnök, akit többek között arról is megkérdeztek: mi a véleménye a kormányra kerülésre esélyes két párt, az Olasz Testvérek és a Liga vezetőinek Orbán Viktorhoz fűződő baráti viszonyáról. A hvg.hu beszámolója szerint Mario Draghi azt válaszolta:

„Nekünk Európáról más elképzelésünk van,

a jogállam védelmezői vagyunk. A szövetségeseink Németország és Franciaország, akik szintén a jogállam védelmezői. Kérdés, hogy hogyan válasszunk partnert? Az biztos, hogy az ideológiai közösség alapján, de egyúttal az alapján is, hogy mi védi az olaszok érdekét. Fel kell tenni a kérdést, hogy ki segít engem jobban, hogy meg tudjam védeni az olaszokat? Ki számít inkább ezek közül a partnerek közül? A választ adják meg önök!”.

Draghi egyébként úgy látja, működnek az Oroszország elleni szankciók, a fronton pedig továbbra is támogatni kell Ukrajnát, hogy megvívhassa felszabadító háborúját a megszállók ellen. Elmondta: a kormányalakításra esélyes olasz jobboldali pártok között is eltérő álláspontok vannak erről. Azt nem tudta megmondani, hogy vajon a szankció- és fegyverküldés-ellenes Matteo Salvini nézete győz-e, csupán annyit jegyzett meg, hogy a most búcsúzó kormány

azt az irányvonalat nem támogatja.

Mario Draghi kormányát a nyáron buktatták meg a koalíciós partnerek, ezért szeptember 24-én előre hozott választások lesznek. A közvélemény-kutatásokban az az Olasz Testvérek vezet, amelynek Giorgia Meloni az elnöke, és amely mindeddig ellenzékben volt. A legvalószínűbb, hogy a Ligával és a Hajrá, Olaszország párttal tudnak majd koalíciót alkotni.

(hvg.hu)

Valódi Hírek