Mi történt? Putyin legnagyobb szövetségese kételkedni kezdett az ukrajnai háborúban (+videó)

Aggodalmukat fejezték ki.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai vezető csütörtökön tárgyaltak egymással, amely találkozón Putyin kifejezte nagyrabecsülését, amiért Kína „kiegyensúlyozott” álláspontot képvisel a háborúval kapcsolatban, de elismerte, hogy

Pekingnek vannak „aggodalmai és kérdései” az invázióról.

Ezt nehéz nem úgy értelmezni, mint hogy Hszi véleménye eltért Putyinétól a tárgyalásokon — írta a CNN.

A két elnök az ukrajnai háború kezdete óta először találkozott egymással, az üzbegisztáni regionális csúcson. Az orosz elnök számára nem éppen kedvező, hogy az év talán legfontosabb csúcstalálkozója idején, az orosz csapatok éppen futva menekülnek a keleti fronton ellentámadásba lendülő ukrán csapatok elől.

Kína eddig elutasította, hogy elítélje az orosz agressziót, sőt a kereskedelmi kapcsolatok erősítésével támogatja Oroszországot. Az orosz cégeknek viszont szükséges (lenne) a kínai „együttműködés”, hiszen a nyugati szankciók elkezdtek működni.

„Kína együttműködik Oroszországgal, hogy kiterjesszük a közös érdekeinket szolgáló kölcsönös támogatásunkat egymás felé”

— mondta Hszi, majd hozzátette: stabilitást és pozitív energiát kölcsönöznek a világnak, a felfordulás idején.

Putyin a kínai segítségért cserében szilárdan támogatja az egy Kína-elvet, és elítélte az Egyesült Államok Tajvannak nyújtott támogatását.

Amerika is kerüli az összetűzést Kínával, a Fehér Ház közölte, Kína nem sértette meg az Oroszországgal szembeni nemzetközi szankciókat.

„Úgy gondolom, hogy Kínának küldött üzenetünk következetes volt: most nincs itt az ideje semmiféle üzletnek Putyinnal, tekintettel arra, amit Ukrajnán belül csinált. Nincs itt az ideje, hogy elszigeteljük a nemzetközi közösség többi tagjától, amely nagyrészt elítélte, amit Ukrajnában tesz, és nemcsak elítélte, hanem fel is lépett, hogy segítse az ukránokat önmaguk és területi integritásuk megvédésében”

— mondta John Kirby a Fehér Ház szóvivője a CNN-nek.

Kirby hozzátette, Putyin „nagyon feszült és stressz alatt van. Ukrajnában a hadserege nem áll jól, és úgy gondolom, hogy a Kremlnek mindenképpen jól jön, hogy Pekinget akarja befolyásolni az ott zajló események tekintetében”.

Putyin csütörtöki találkozójukon elítélte az Egyesült Államokat a Tajvani-szorosban végrehajtott provokációk miatt, és bírálta az „egypólusú világ megteremtésére irányuló kísérleteket”. Ezek a próbálkozások „a közelmúltban csúnya formát öltöttek, és

a bolygó legtöbb állama számára teljesen elfogadhatatlanok”.

Mielőtt megérkezett volna a csúcsra, Hszi ellátogatott Kazahsztánba, ahol 2013-ban bemutatta zászlóshajóját, a Belt and Road Initiative-t, egy hatalmas infrastrukturális projektet, amely Kelet-Ázsiától Európáig terjed.

Kasszim-Dzsomart Tokajev kazah elnökkel szerdán tartott találkozóján Hszi elmondta, Kína partnerséget szeretne kötni Kazahsztánnal, hogy „úttörő maradjon a Belt and Road együttműködésben”.

„Kína mindig támogatni fogja Kazahsztánt a nemzeti függetlenség, szuverenitás és területi integritás megőrzésében” — jelentette ki a kínai állami médiának.

A kínai vezető szerda este Üzbegisztánba utazott, ahol találkozott Shavkat Mirziyoyev üzbég elnökkel. Csütörtökön pedig találkozott Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Türkmenisztán elnökével is.

Videó:

(edition.cnn.com / euronews.com / hang.hu)

Valódi Hírek