Navracsics Tibor elárulta: „benne van a fizetésükben” a politikusoknak a nagyotmondás

Őszinte pillanatok.

A kedd esti Egyenes Beszéd vendége volt Navracsics Tibor, ahol a magyar kormány és az Európai Bizottság közti tárgyalások aktuális állásáról számolt be. Bár a mai napon rekordösszegű pénzelvonásról érkeztek hírek, a területfejlesztési és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter azt mondta, jelenleg is zajlanak a tárgyalások, és jól állnak azokkal.

A politikus elmondta, Elisa Feireirával tárgyalt utoljára Prágában az informális tanácsülésen. Hozzátette, az Európai Unió operatív programjairól folytattak megbeszélést.

Választ szerinte azért nem kaptak még az EB-től a jogállamisági aggályokra adott magyar válaszok kapcsán, mert nem járt le a határidő. Ennek ellenére azt mondta, „időarányosan” jól áll a két fél közti tárgyalás.

Lázár Jánossal kapcsolatban azt mondta, „kiváló helyzetértékelő”, így amikor a Tranzit nevű, Fidesz-közeli nyári egyetemen brüsszeli gazemberekről beszélt, akkor szerinte kissé színezte az általa elmondottakat. Szerinte

„benne van a fizetésükben” a kemény állítások megfogalmazása,

és ezen nem sértődnek meg az érintett politikusok.

A legfontosabb akadálynak az EU és a magyar kormány viszonyában a két fél közti kommunikációhiányt nevezte. Szerinte folyamatos kommunikációra van szükség a felek között, és ez az elmúlt években megakadt.

Navracsics megjegyezte, megállapodtak az Unióval a tárgyalásokkal kapcsolatos menetrendről, és

a magyar Országgyűlés elé jövő héten terjesztik a kormányzati vállalásokat.

A közbeszerzési eljárás, a transzparencia erősebbé tétele, az egyszereplős közbeszerzések arányának csökkentése a legfontosabb változtatások között lesz.

A közbeszerzési eljárásokhoz fűződő bizalom kérdésével és a transzparenciával kapcsolatban tettek fontos ígéreteket, és a korrupciós bűncselekmények elkövetésének szigorú büntetése is része azoknak. A különböző pályázatok elbírálása független bizottságra fognak várni a tervek szerint. A kormánynak az az érdeke, hogy közbizalmat élvező szakmai testület alakuljon — mondta.

Arról beszélt, „ki kell találni”, hogyan csökkentsék az egyszereplős közbeszerzési eljárások számát. Megjegyezte, széles eszköztárból válogatnak, és a vállalt határidőn belül változtatnak a közbeszerzési törvényen. Szerinte mivel Magyarország kicsi piac, nagy a koncentráció, de megpróbálják orvosolni a helyzetet.

Az augusztus 22-én elküldött levelük szerint konkrét menetrenddel készülnek változtatások bevezetése kapcsán. Navracsics elmondta, november közepéig feláll az „integritási hatóság”, addig pedig egy próbaidőszak következik, amikor az EU megtapasztalhatja, mennyire tartja be a kéréseit a kormány.

Folynak a tárgyalások a „nemzeti újjáépítési terv” kapcsán, és arra hajlanak, hogy igénylik a támogatásokat. Hozzátette, még nem sürgeti az idő őket, mert év végéig kell erről határozniuk.

Navracsics Tibor

azt állítja, nem kapott meghívót

az Európai Parlament ülésére, amelyen a magyar kormányra vonatkozó jogállamisági eljárásról tárgyalnak az EP-képviselők. Hozzátette, mindenhová elmegy, ahová meghívják, de arra az ülésre nem hívták.

Navracsics Tibor interjúját itt lehet visszanézni:

(Egyenes Beszéd nyomán)

Valódi Hírek