A sarokba szorított Putyin bevetheti az atomot a volt amerikai védelmi miniszter szerint

Oroszország eszkalálhatja a konfliktust.

Ukrajna északi ellentámadásának rendkívüli gyorsasága és sikere olyan lehetőségeket vet fel, amelyekre kevesen gondoltak, amikor Oroszország februárban megszállta Ukrajnát: hogy a hadseregét legyőzhetik, vagy akár össze is omolhat — írja a Bloomberg hírügynökség.

Hozzáteszik: orosz és nyugati katonai megfigyelők számára egyaránt kétségtelen volt, hogy a legutóbbi offenzíva fordulópontot jelent Európa legnagyobb fegyveres konfliktusában a második világháború óta, és legalábbis megzavarja Vlagyimir Putyin elnök azon törekvéseit, hogy elfoglalja Ukrajna teljes keleti, Donbász régióját.

„Azt mondanám, hogy ez egyszerre kulcsfontosságú és veszélyes”

— jelentette ki Leon Panetta a CIA volt igazgatója és korábbi amerikai védelmi miniszter hétfőn a Bloomberg Televízió „Balance of Power With David Westin” című műsorában.

Leon Panetta aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy

Oroszország eszkalálhatja a konfliktust, akár egy esetleges taktikai atomcsapással is, ha úgy érzi, hogy a vereség veszélye fenyegeti.

„Ez veszélyes, mert Putyin, ha be van szorítva, érzi, hogy vissza kell csapnia”

— értékelte a CIA volt igazgatója.

Lawrence Freedman, a King’s College London professzera szerint megdőlt az a széles körben elterjedt feltételezés, miszerint a háború a tél folyamán patthelyzetre volt ítélve. Még egy hirtelen

orosz összeomlás

sem zárható ki többé.

Az, hogy az ukrán siker milyen hatással lesz a háborúra szélesebb értelemben, nagyban függ Oroszország reakciójától, miután először a főváros, Kijev elfoglalására tett kísérletet, most pedig a Donbasz teljes területének elfoglalására irányuló tartalékcélt látta meghiúsulni.

Putyin eddig vonakodott attól, hogy hivatalosan hadat üzenjen és mozgósítsa a nemzetet, hogy lecsapjon Ukrajna szövetségeseire, vagy hogy végigvigye az esetleges nukleáris válaszlépésre tett utalásokat.

A harkivi ellentámadás gyorsasága megmutatta, hogy Ukrajna most egyértelmű előnyben van az emberállomány tekintetében, és olyan módon képes rotálni és bevetni friss csapatokat több fronton, ami úgy tűnik, hogy Oroszországot elkerülte – mondta Michael Kofman, a washingtoni CNA biztonsági agytröszt orosz katonai szakértője egy szeptember 10-i Twitter-interjúban.

„A háború nem fenntartható az orosz hadsereg számára, mind a létszámproblémák, mind a haderő minőségével kapcsolatos problémák, mind a kompetenciaproblémák miatt”

– mondta Kofman.

A múlt heti harcok részletei azonban még mindig túl homályosak ahhoz, hogy megértsük, milyen súlyos csapásnak bizonyul majd az átütő ukrán győzelem Harkiv tartományban, mondta Kofman.

A közelmúltbeli visszalépések következtében a Kreml

elhalasztotta a következő hónapokra tervezett népszavazásokat

az ukrán területek elcsatolásáról a kelet-donbászi Luhanszk és Donyeck régiókban, valamint a déli Herszon és Zaporizzsja tartományokban – mondta két, az ügyet ismerő személy.

Ennek ellenére több ukrán tisztviselő, köztük Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a Financial Timesnak adott interjújában óvatosságra és konszolidációra szólítottak fel, hogy ne kockáztassák, hogy a fáradt és túlterhelt erők egy orosz ellentámadásban megsemmisüljenek.

„Az áttörés, a gyors előrenyomulás, a cunami szakaszát felváltotta az eredmények megszilárdításának és a legelőnyösebb vonalak elfoglalásáért folytatott harcnak a szakasza – ugródeszkaként a következő ugrásokhoz”

– írta hétfőn Twitter-bejegyzésben Olekszij Arestovics, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója.

Ezzel együtt a háború lefolyása miatti kétségbeesés és düh tovább nőtt az orosz nacionalista katonai bloggerek körében is, és még az országos televízióba is bekúszott, ahol Borisz Nadezdin volt orosz parlamenti képviselő szerint Putyint félrevezették, hogy egy „gyarmati” háborút indított, amelyet

„lehetetlen megnyerni”.

Más vendégek felszólították Oroszországot, hogy teljes katonai kapacitását szabadítsa rá Ukrajnára.

Videó:

(bloomberg.com / mandiner.hu)

Valódi Hírek