FRISS: Megérkezett Oroszország válasza az elsöprő ukrán ellentámadásra

Folytatják a „különleges katonai hadműveletet”.

A Kreml hétfőn kijelentette, hogy Oroszország minden célját el fogja érni az ukrajnai katonai műveletben. Ez volt Moszkva első nyilvános válasza a hétvégi ukrán ellentámadás sikerei után — írta a Reuters.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt ígérte, hogy az általuk különleges hadműveletnek nevezett ukrajnai invázió addig folytatódik, amíg el nem éri céljait.

„A katonai hadművelet addig folytatódik, amíg az eredetileg kitűzött célokat el nem érjük”

— fogalmazott Peszkov.

A Kreml részéről ez volt az első hivatalos reakció az ukrán ellentámadásra, amelyben az ukrán csapatok néhány nap alatt több mint 3 ezer négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza.

Peszkov hozzátette: Putyin állandó kapcsolatban áll az ukrajnai katonai parancsnokokkal, és rendszeresen tájékoztatják az elnököt a harctéri fejleményekről.

„Természetesen a katonaság minden akciójáról jelentést tesznek a legfőbb parancsnoknak. Az elnök éjjel-nappal kapcsolatban áll a védelmi miniszterrel és az összes katonai parancsnokkal”

— mondta Peszkov, utalást téve az orosz elnökre.

Arra a kérdésre, hogy Putyin elrendeli-e az általános mozgósítást válaszul az ukrán ellentámadásra, Peszkov a védelmi minisztériumhoz irányította a kérdést. Az orosz hadsereg tartalékosai közé azok a férfiak tartoznak, akik az elmúlt öt évben katonai szolgálatot teljesítettek, számuk mintegy két millió főre tehető.

Peszkov azt is közölte, hogy Oroszország nem lát egyelőre alapot arra, hogy megnyissa az Ukrajnával folytatandó béketárgyalásokat.

(reuters.com / portfolio.hu)

Valódi Hírek