Korán kezdik az agymosást: Újabb propaganda-gyanús részt szúrtak ki a problémás földrajzkönyvben

Nagy a felháborodás a tanárok körében.

Nem csak az ukrajnai megszállásról szóló rész az egyetlen aggályos pont a nyolcadikos földrajzkönyvben, írta meg a Telex.

Többek között földrajztanárok is jelezték, hogy az egykori Jugoszláviával foglalkozó rész is erősen manipulatív, a délszláv háború valódi okait nem említi, és igencsak megúszósan foglalkozik az etnikai kérdésekkel is.

A délszláv háború 1991-ben tört ki a jugoszláv tagállamok függetlenedési törekvései nyomán, és három jól elkülöníthető szakaszban nagyjából tíz évig tartott. A háború két fő kiváltó oka a különböző etnikumok közötti, korábban mesterségesen elnyomott ellentét felerősödése, valamint az agresszív szerb terjeszkedő politika, a Jugoszlávián belül szerb hegemóniatörekvés erősödése volt (a nacionalizmus Szerbia mellett a horvátok, a bosnyákok és az albánok körében erősödött fel).

A délszláv háború az etnikai tisztogatások – például a több mint nyolcezer bosnyák halálával járt, háborús bűncselekménynek nyilvánított srebrenicai mészászlás – miatt rengeteg civil áldozattal járt, és a legvéresebb fegyveres konfliktus volt a kontinensen a második világháború óta, Koszovóban pedig máig megoldatlan az albán-szerb konfliktus.

És hogy mit adnak át ebből a 14-15 éveseknek a tankönyv készítői? Elsősorban is ezt a képet, amit az „okostankönyvben” olvasható feladat szerint a gyerekeknek értelmezniük kell:

A karikatúra értelmezése egyértelmű: Jugoszlávia szétesését az Egyesült Államok által irányított NATO katonai beavatkozása okozta.

A nacionalista politikusokról, Miloševićről, Tudjmanról, Bosznia-Hercegovina felosztásának tervéről, Koszovóról, Vukovár bombázásáról semmi sem derül ki a könyvből.

Valódi Hírek