Van ok pánikra: Kőkeményen ráfáznak a csokosok a kamatemelésre

A kamatemelés miatt az egekbe lőtt a büntetés mértéke.

Egyre többen veszik igénybe a lakástámogatásokat, hiszen az emelkedő lakásárakat már csak így tudják fedezni a családok.

A legismertebb lakástámogatás a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), ez egy vissza nem térítendő, állami, lakáscélú támogatást takar, melyet meglévő és vállalt gyermekek után lehet kihasználni.

A kedvezmény 600 ezer és 10 millió forint között lehet, a pontos összeg függ a lakáscéltól és a gyerekek számától is.

A családoknak járó csok-támogatás maximális 10 millió forintjából semmit sem kell törleszteniük, ha teljesülnek a feltételek.

A támogatásért cserébe számos feltételt kell azonban teljesíteni, melyek közül néhánynak az igénylést követően is meg kell felelni.

Ezek megszegése komoly következményekkel járhat.

Vállalt gyermek esetén a csak fiatal házaspárok igényelhetik a támogatást, és bizonyos határidőn belül meg kell születni a gyermekeknek, egy gyerek esetéében 4 év, kettő esetében 8 éven belül meg kell születnie a babának. Az emelt, 10 millió forint összegű támogatáshoz pedig a vállalt gyerekek számától függően

10 éven belül kell megszületniük a gyerekeknek.

Ha pedig az ígért gyermekek nem születnek meg, akkor a támogatást

büntetéssel növelten kell rendezni az állam felé.

A büntetés mértéke alapesetben a jegybanki alapkamat mértékével egyezik meg. Az emelt, 10 millió forint összegű támogatásnál azonban a büntetőkamat is magasabb, a jegybanki alapkamat ötszöröse.

Tavaly nyár elején ezekre a szabályokra még sokan legyintettek volna, sem a 0,6 százalékos alapkamat, sem annak ötszöröse nem jelentett komoly terhet. Ez utóbbi 3 százaléknak felelt meg, ami megegyezett a támogatott lakáshitel kamatszintjével.

Mára viszont a helyzet gyökeresen megváltozott, hiszen a jegybanki alapkamat mértéke már 11,75 százalék, ennek ötszöröse pedig

58,75 százalék.

A jegybanki alapkamat augusztus 31-étől 11,75 százalék.

Ez azt jelenti, hogy a legkisebb, 600 ezer forint összegű támogatásra 4 év után

882 ezer forintot kell visszafizetni.

A helyzet ennél sokkal drasztikusabb, ha a maximális 10 millió forintos támogatást használta ki az igénylő. Ha feltételezzük, hogy az alapkamat változatlan szinten marad, akkor a büntetés hatalmas összegre hízhat abban az esetben, ha nem születnek meg a gyerekek a 10. év végére, ugyanis ha egy gyermek sem születik meg, akkor

68 750 000 forintot

kell visszafizetnie a családnak az állam felé.

Ha egy baba megszületik, akkor ez az összeg 64 625 000 forintra csökken, ha két gyermek születik, akkor már csak 50 875 000 forintot kell visszafizetni.

Ráadásul az összeget a határidő leteltét követő

120 napon belül

egy összegben kell megfizetni az államnak.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kalkuláció során a Bankmonitor szakértői abból indultak ki, hogy a gyermekvállalási határidő alatt végig az aktuális 11,75 százalékos szinten marad az alapkamat, ami nem valószínű, hiszen egyelőre még folytatódik a kamatemelési ciklus.

(via 24.hu)

Valódi Hírek