Jól kiszúrtak magukkal Orbánék: súlyos milliárdoktól esnek el a katázás kicsinálása miatt

Ezt elszámolták.

Az új katatörvény életbe lépését követően sokan váltottak adónemet, és csak kevesebben maradtak a régi rendszerben — nyilatkozta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke kedden az rtl.hu-nak. Hozzátette, a kisvállalkozók 80%-a vagy megszüntette vállalkozását, vagy pedig átalányadózásra váltott.

Németh elmondta, a főállásban dolgozók közül az idősebbek, míg a mellékállású munkavállalók közül a fiatalabbak hagytak fel a vállalkozással. Mint ismert, az új rendszerben nem lehet katázni mellékállásban, így rengeteg egyetemistát és másodállásban vállalkozást működtető személyt zártak ki a kedvező adónemből.

A kollégáimmal beszélgetve úgy saccolnám, hogy

százezernél is több ember választhatja a feketézést.

Ők azok, akik másodállásra nem fognak vállalkozást alapítani, drágább, bonyolultabb adónemet választani vagy komoly adminisztrációt vezetni” — nyilatkozta az Iposz elnöke.

Elmondta, a legtöbben azok közül vállalnak feketemunkát, akik korábban mellékállású kisadózók voltak, vagy főállásuk kiegészítéseként voltak kisvállalkozók.

A feketemunka élénkülése jelentősen csökkenti az állam adóbevételeit,

így az sokat árt a gazdaságnak.

A szakértő elmondta, sokan feketéznek a jövőben azok közül, akik eddig magánvállalkozóként cégeknek számláztak, ezt azonban a jövőben nem tehetik meg. Példaként megemlítette, nehezen elképzelhető, hogy egy cégeknek is dolgozó kulcsmásoló a jövőben nem vállal céges munkákat — ehelyett a jövőben inkább nem állítanak ki számlákat az érintettek.

Németh elismerte, hogy voltak gondok a katázással, ugyanis sokan bújtatott foglalkoztatásra használták az előnyeit. Ennek ellenére nem tud róla, hogy ezt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszerszinten ellenőrizte volna.

(rtl.hu nyomán)

Valódi Hírek