Itt a vége: Annyira üres a kassza, hogy Orbánék mégis letérdeltek az EU-nak

Megjelent a rendelet.

Független korrupcióellenes hatóság és egy korrupcióellenes munkacsoport felállítását írja elő a hétfő este a Magyar Közlönyben megjelent határozat.

A határozat kimondja, hogy az uniós forrásokat érintő

„jogellenességek és szabálytalanságok megelőzése, felderítése és kijavítása érdekében működő

független hatóság”

jön létre még november 21. előtt.

A kormány többek között ettől az intézkedéstől reméli, hogy megkapja a visszatartott több ezermilliárd forintnyi EU-s pénzt.

A korrupcióellenes hatóság abban az esetben tehet lépéseket, ha más hatóságok

„nem tették meg a szükséges lépéseket olyan csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére, felderítésére és kijavítására, amely hátrányosan érintheti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét, különös tekintettel a közbeszerzési eljárások keretében végrehajtott

európai uniós pénzügyi támogatásokra”.

A kormány kötelezettséget vállal egy Korrupcióellenes Munkacsoport létrehozására is, amelyet december elsejéig kívánnak megvalósítani.

A határozat szerint ebben

„kormányzati és nem kormányzati szereplők létszám és szavazati jog tekintetében paritásos alapon vesznek részt”,

a működéséhez a támogatást a korrupcióellenes hatóság adja.

A hétfő esti Magyar Közlönyben megjelent másik rendelet szerint

csökkenteni akarják az egyajánlatos közbeszerzések számát.

Azt írják:

„A kormány elkötelezett az európai uniós és hazai forrásból megvalósuló közbeszerzések hatékonyságának, átláthatóságának, gazdaságosságának növelése, az egyajánlatos közbeszerzési eljárások számának csökkentése és a verseny szintjének növelése, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozások közbeszerzésekben való részvételének elősegítése iránt”.

A rendelet szerint Navracsics Tibornak létre kell hoznia egy, a közbeszerzések hatékonyságát és költséghatékonyságát értékelő teljesítménymérési keretrendszert, illetve meg kell vizsgálnia az egyajánlatos közbeszerzéseket.

(telex)

 

Valódi Hírek