Még az előző válságból sem lábaltak ki.
A vendéglátás a koronavírus miatt került hatalmas válságba, amiből most kezdett kijönni, de úgy tűnik a kormány rezsiemelése ismét nehézségek elé állítja őket.
A telex.hu készített körképet a magyar vendéglátás helyzetéről, a jövőt teljesen máshogy látják a különböző vendéglátós modellek képviselői.
A portál szerint az általános várakozás eddig az volt, hogy nyílik majd az olló, és a nagyon magas árszintű, fine dining helyek maradnak majd meg, illetve a legolcsóbb büfék és a középárfolyamos,
megfizethető éttermek közül zár be a legtöbb.
„Az alja elég egyértelmű: a randevú eszpresszó és a muskátli ételbár valószínűleg rendben lesz, hiszen a stampóra és az olcsó menüre mindig van igény, ha tetszik, ha nem. A luxusmenü közönsége pedig nem túl árérzékeny”
— nyilatkozta Kondorosi Dániel, aki egy sörözőt vezet.
Vidó Nóri, pizzázó tulajdonos szerint rengetegen fognak tönkremenni, a helyek akár
40-50 százaléka bezárhat a közeljövőben.
A felső kategóriát azonban egyetlen megszólaló sem féltette. A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója tavasszal egy podcastban beszélt arról, hogy további, különösen vidéki Michelin-csillagokban bízik, és céltudatosan a luxus-felső kategóriás éttermeket támogatja. Már a járvány utáni támogatásokkal is a biztos lábakon álló, népszerű éttermeket, felső kategóriás helyeket segítettek meg.
Egy balatoni vendéglátós forrás szerint már most sokat nyom a latban, ki kap és milyen mértékű állami segítséget, illetve kinek van tartaléka, biztos háttere.
Beck Márton spanyol éttermes szerint nem a felső kategóriás éttermekben mentek fel durván az árak, a magasabb kategóriás vendéglátóhelyek ugyanis megúszhatják egy
15–25 százalékos áremeléssel,
nem kell a háromszorosára emelniük az áraikat a túléléshez.
Vidó Nóri arra tippel, hogy a munkaerőhiány hamarosan meg fog szűnni, és
munkanélküliség veszi át a helyét,
mivel egyszerűen nem lesznek vendéglátóhelyek, és az élet növekvő költségei miatt mindenki többet szeretne majd dolgozni, hogy tudja fizetni a számláit.
(via telex.hu)