Pánikrohamot kapott Semjén Zsolt, mert nyugaton „beengedték a keresztényellenességet” az egyházba

Még szerencse, hogy itthon szó sincs ilyenről.

Elkötelezettek vagyunk a szerb és magyar sorsközösség alapján való minél mélyebb barátság iránt — fogalmazott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vasárnap a Porfirije szerb ortodox pátriárka által celebrált főpapi szent liturgián mondott beszédében Szentendrén.

A kormányfő helyettese a magyar kabinet nevében köszönetét fejezte ki a pátriárkának, hogy „megerősíti a magyarokat kereszténységükben„, a szerb-magyar sorsközösségben és barátságban. Szavai szerint a két keresztény történelmű ország,

Szerbia és Magyarország ma is védelmezi a keresztény civilizációt.

Napjainkban sajnos azt tapasztalhatjuk, hogy bizonyos egyházi csoportok nyugaton és északon nemcsak hogy tudomásul vesznek keresztény- és természetellenes ideológiákat, hanem sokszor

még az egyházba is beengedik őket

— fogalmazott Semjén Zsolt. Hozzátette: Szerbia és a szerb ortodoxia mindig sziklaszilárdan állt a Szentírás és a szent hagyomány védelmezése mellett.

Köszönettel tartozunk Magyarország és Szerbia, a magyarság és a szerbség közötti kiengesztelődésért, mert kiegyezni a politika is tud, kiengesztelődni azonban csak a lélek tud és csak az egyházak segítségével lehet” — tette hozzá.

Semjén Zsolt azt mondta, „az áldott emlékű Irinej pátriárka elindult ezen az úton„. Szerinte Magyarország is elkötelezett a szerb és magyar sorsközösség alapján való minél mélyebb barátságnak.

Semjén Zsolt köszönetét fejezte ki Lukijan püspöknek a magyar és a szerb barátság érdekében végzett munkájáért. Beszélt arról is, hogy Magyarországon Erdő Péter bíboros „nagy munkálója a szomszédos népek közötti kiengesztelődésnek„.

Az eseményen jelen volt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára; Vitályos Eszter a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára; Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke.

(MTI)

Valódi Hírek