Borzasztó hírt közöltek: egymillió éve nem tapasztalt ilyet a világ, mint most

Ez nem játék.

Kiadták a 32. éves klímaállapot-jelentést, amelyben leírták, hogy a szén-dioxid és a metán szintje egymillió éve nem tapasztalt szintre emelkedett 2021-ben. A tudományos munkában azt is megemlítették, hogy

a Föld tovább melegedett, és a tengerszint emelkedett az eddigiekhez képest.

Annak ellenére, hogy a La Niña (azaz „A Lány”) nevű különleges légköri jelenség tavaly csökkentette a világtenger legfelső rétegének hőmérsékletét, az óceánok felszínének legalább 57%-a tapasztalt hőhullámot 2021-ben.

Az ebben a jelentésben bemutatott adatok egyértelműek – továbbra is egyre meggyőzőbb tudományos bizonyítékokat látunk arra vonatkozóan, hogy az éghajlatváltozásnak globális hatásai vannak, és nincs jele a lassulásnak” — jelentette ki dr. Rick Spinrad, a Nemzeti Óceán‑ és Légkörkutatási Hivatal szakértője.

Elmondta, hogy mivel sok közösséget sújtanak aszályok, árvizek és hőség. Éppen ezért kijelenthető, hogy az éghajlati válság nem jövőbeli fenyegetés, hanem egy olyan tény, amivel már manapság foglalkoznunk kell.

Az éves globális széndioxid-koncentráció 414,7 ppm volt tavaly, ami magasabb, mint az egy évvel korábbi adat, és

a legmagasabb az elmúlt egymillió évben.

A légkört a szén-dioxidnál is gyorsabban melegítő metán szintén a legmagasabb értéket mutatta 18 ppm-mel, folytatva az elmúlt évtizedekben megszokott növekvő tendenciát. A nitrogén-oxid mértéke is tovább nőtt, ennek 2001 óta a harmadik legmagasabb értékét mérték.

A Föld éves globális hőmérséklete 0,21-0,28 Celsius-fokkal haladta meg az 1991 és 2020 között mért átlagot, és így a hat legmelegebb év közé tartozik.

Az elmúlt hét év a valaha mért legmelegebb volt a mérések kezdete óta.

A tengerszint a 10. egymást követő évben emelkedett tavaly. Az 1993-as átlagnál 9,7 centiméterrel volt magasabb 2021-ben.

Az Amerikai Meteorológus Társaság jelentését több mint 60 ország 530 tudósa elemezte. Ez a legátfogóbb jelentés a globális klímaállapotról, amely részletes méréseket tartalmaz éghajlati mutatókról, időjárási eseményekről, valamint a jégről, aszárazföldről, a világtengerről és az űrből származó adatokkal.