Eger polgármestere bejelentette: Csődbe megy a város az elszabadult rezsiárak miatt, így mentik a menthetőt

Több közintézményt is bezárnának.

„A csőd borítékolható. De ha be kell csődölnünk, akkor csődöljünk be a legjobban!” — mondta Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere pénteki sajtótájékoztatóján, amelyről az Egriügyek számolt be.

A Minczér Gábor alpolgármesterrel közös sajtótájékoztatón közölték:

válságkezelő javaslatcsomagot állítottak össze,

amelynek egyik része, hogy bezárnák a város legtöbbet fogyasztó épületeit. Mirkóczki szájából ekkor hangzott el a fenti mondat, amelyet úgy pontosított:

„inkább a város csődöljön be, de a lakosokat mentesítsük a csődtől vagy a csődközeli helyzetektől”.

A javaslatcsomagban, amelyet a polgármester a közgyűlés elé visz, olyan javaslatok vannak, amelyek a lakosság terheit mérsékelni tudják — számolt be Mirkóczki.

Közölte: nem emelnek adót; megmarad a kedvezményes buszbérlet; 2023-ra elengednék a magánszemélyek és egyéni vállalkozók építési adóját; szeptember 1-től december 31-ig minden önkormányzati ingatlan bérlőjét (lakosokat és vállalkozásokat is) mentesítenék a bérleti díj fizetése alól.

Mindennek azonban az az ára, hogy

„a legnagyobb fogyasztóinkat takaréklángra állítjuk, adott esetben lekapcsoljuk”

— fogalmazott.

A legnagyobb fogyasztók alatt az egri strandot, a Bitskey uszodát, a Gárdonyi és a Harlekin színházakat, valamint a könyvtár épületeit, a Forrást és a Bartakovicsot értette a polgármester.

Közölte: az intézményeket nem szüntetik meg, csak bezárnák az ingatlanokat, amelyekben működnek.

Azt is mondta, hogy

központi segítségre nem számítanak,

ám arra igen, hogy

„minden magyar háztartás olyan szinten fog szembesülni az energiaválsággal, amit egy-két héttel ezelőtt még el sem tudtunk képzelni”.

 

Valódi Hírek