Kiderült, hogy verik át Orbánék a magyarokat a rezsiszámlákkal: Az „átlagfogyasztás” csak egy parasztvakítás

Ezért érkeznek a gyanúsan horribilis számlák.

Megérkezett az ősz, és ezzel együtt a rezsiemelés utáni első számlák is bekerültek a postaládákba. Magyarok ezrei állnak tanácstalanul a drasztikus rezsinövelés miatt, és gondolkodnak azon, hogy vajon, hogyan fogják kifizetni a megemelt rezsiszámlákat.

A most érkező számlák horribilis összegeket mutatnak, van olyan pizzéria, ahol az eddigi 250-300.000 forint helyett

2.300.000 forintot

kell fizetni a gázért. Ez nem egyedi eset, többen számolnak be arról, hogy augusztusi fogyasztásukban nem jelenik meg rezsicsökkentett ár, már akár pár köbméterért piaci árat kér a szolgáltató.

A kormány rendeletéből az derül ki, hogy a fogyasztást havonta diktálóknál a gáz átlagfogyasztását nem azonos havi értékekkel számolják, hanem az időjáráshoz és az országos fogyasztáshoz igazítva. Ez azt jelenti, hogy januárban, a fűtési szezon közepén, több gázt lehet rezsicsökkentett áron használni, mint augusztusban.

Ebből jön ki az, hogy a nyári hónapokban havi 15 köbméter fogyasztható rezsicsökkentett áron, azon felül piaci árat kell fizetni.

A rendszer azonban tartalmaz egy

hatalmas igazságtalanságot,

ha egyik hónapban az akkorra meghatározott értéknél többet fogyasztunk, akkor a többletet a magas áron kell kifizetni, ha viszont kevesebbet, akkor

nem kompenzálják a különbözetet.

A szolgáltatók az alapján is különbséget tesznek, hogy a felhasználó mire használja a gázt, fűtésre, vízmelegítésre, főzésre vagy akár ezek kombinációjára.

Ezeket a fogyasztók valószínűleg évekkel ezelőtt jelentették be, és eddig semmi jelentőségük nem volt, most azonban már

megjelenik a súlyozási kulcs nevű szorzó.

Így azoknál, akik csak fűtésre használják a gázt, nyáron nulla köbméter a fogyasztási határértékük, tehát egy köbméter sem jár rezsicsökkentett áron.

A Telex egyik debreceni olvasója az évi 1729 köbméter rezsicsökkentett gázt sem kapja meg, ugyanis a tavalyi fogyasztását veszik alapul, ami

863 köbméter, csak addig biztosítják neki a rezsicsökkentett árat.

(via telex.hu)

 

Valódi Hírek