Jobboldali politikus osztotta ki Dúró Dórát a Horthy-szobor miatt

Jeszenszky Géza nem finomkodott.

Beszámoltunk róla, hogy a Mi Hazánk nevű fideszes szatellitpárt azzal vélte felhívni magára a figyelmet az őszi ülésszakban, hogy szobrot állítanak a zsidótörvények bevezetése és több százezer honfitársunk elhurcolása és legyilkolása idején kormányzó Horthy Miklósnak.

A szobor felállítását Kövér László házelnök nem akadályozta meg, azt Dúró Dóra parlamenti szobájában a napokban felavatták.

Az eset kapcsán a Klubrádiónak nyilatkozó Jeszenszky Géza Krisztus utolsó szavait idézte: „Nem tudják, mit cselekszenek”.

Az Antall-kormány külügyminisztere úgy látja: a Mi Hazánk nevű párt valószínűleg a Fideszhez húzó, szélsőjobboldali kötődésű szavazókat szeretné átcsábítani magához ezzel az akciójával.

„Ha jogilag nem is, de erkölcsi szempontból mindenképp aggályos Horthy Miklósnak szobrot állítani egy közintézményben”

— jelentette ki.

Horthy Miklós történelmi megítélése két végpont között mozog: az egyik szerint szörnyű háborús bűnös, mint Hitler vagy Szálasi, a másik álláspont értelmében pedig hősként tartják számon. Jeszenszky szerint egyik véglet sem helyes, és

pont a kétes megítélés miatt helytelen a kormányzónak szobrot emelni.

A volt külügyminiszter ellenpéldaként említette, az ő egykori miniszteri dolgozószobájában Id. Andrássy Gyula gróf portréja volt kifüggesztve. Ez a tiszteletadás azonban nem aggályos, mert a történelmi egyetértés mutatkozik abban, hogy Andrássy pozitív megítélésű személyiség, Horthyval ellentétben.

A történész végzettségű külügyminiszter úgy véli, ugyanakkor a magyar társadalom nagy része pozitívan ítéli meg az egykori kormányzót, amihez a felszínes benyomások és hallomások mellett a közmédia is hozzájárult.

Jeszenszky szerint a Mi Hazánk provokációból és politikai haszonszerzésből avathatta a szobrot Dúró Dóra országgyűlési alelnök parlamenti irodájában. Jeszenszky úgy látja, a párt így próbál a Fidesz táborának jobb szárnyából szavazókat kihasítani magának.

A volt külügyminiszter szerint

ha a Mi Hazánk tisztában lenne Horthy szerepének vitatott történelmi megítélésével, akkor nem állítottak volna neki szobrot.

(klubradio.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/08/30/demokratikus-koalicio-naciknak-nincs-helyuk-a-parlamentben

Valódi Hírek