Furcsa meglátás: A Momentum elnöke szerint a liberálisok verték szét a magyar nemzet egységét

De ismerős ez a szöveg valahonnan!

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában járt. Beszélt pártja céljairól, és arról, hogy szerinte mik a magyar politika legnagyobb porblémái.

Szerinte a rendszerváltás óta a nemzeti összetartozást két oldalról is szétverték: az egyik, kvázi nemzeti oldalról a Fidesz, a másik,

a liberális platform,

akik számára a nemzeti jelző nem jelentett sokat, vagy semmit.

Gelencsér Ferenc úgy látja, a Fidesz-kormány fasisztoid, totalitarizmusba hajló államot épített ki, és hogy ezzel szembe tudjon szállni, az ellenzék megújítására van szükség. Elmondta, hogy a demokratikus ellenzéken belül a Momentumnak kell képviselnie azt a centrista vonalat, amely meghaladja a jobb- és baloldali felosztást.

Mikor Orbán Viktor 2002-ben azt mondta, a haza nem lehet ellenzékben, azáltal a miniszterelnök magához ragadta a jogot, hogy eldöntse, ki része a nemzetnek és ki nem az.

A Momentum elnöke szerint azonban azóta felnőtt egy generáció, amelynek meghatározó élményei közé tartozik a 2002 és 2010 közötti világ: a gazdasági világválság is, illetve az is, hogy volt egy miniszterelnök, aki elismerte, hogy nem mondott igazat.

Sértő és hamis az a beskatulyázás, amely politikailag jobb- és baloldaliakra osztja az embereket. Gelencsér szerint a Momentum célkitűzése, hogy megújítsa a közgondolkodást e téren.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy nem lenne jó irány, ha a NER leváltását követően – 4 vagy 8 évvel később – egy Orbán Viktorhoz hasonló új karakter jönne elő, mert az ugyanúgy félsikert jelentene, mint ahogyan a rendszerváltozás sem azt hozta, amit sokan vártak tőle.

Hozzátette, az elmúlt 12 év rendszere önmagában tragikus, viszont a Momentum nem szeretne visszatérni

a 2010 előtti világhoz sem,

mert az sem volt hibátlan.

Gelencsér példaként a közszolgáltatásban dolgozók béremelését hozta fel. Hiszen egyrészt baloldali témának tekinthető a pedagógusok és a rendőrök béreinek rendezése, másrészt nemzeti érdek, hogy legyen, aki tanít az iskolákban, és legyen, aki fenntartja a rendet. A Fidesz-kormány azonban nem törődik ezekkel a kérdésekkel, hanem „fasisztoid és totaliarizmusba hajló rendszert” épít.

A Momentum centrista erőként kíván fellépni, hogy valódi rendszerváltást érjen el, és meghaladja a 20. századi politikai kategóriákat – tette hozzá a párt elnöke.

Valódi Hírek