Friss: Keményen betámadta Orbánt a német politikus, amiért titokban kuncsorog gázt az oroszoktól

Putyintól függ Magyarország.

Jelenleg egész Európa számára életbevágó, hogy a karbantartás után újraindul-e a földgázszállítás az Északi Áramlat 1-en. Szijjártó Péter a napokban bejelentette, hogy megállapodott a Gazprommal a szerződött mennyiségen felüli többletszállításról, amire sorra érkeztek az európai reakciók is.

A Napi.hu vette észre, hogy a lengyel és balti vezetőkön kívül Daniel Freund, a német Zöldek pártjának EP-képviselője is erősen kritizálta a magyar kormány döntését a Twitteren.

A német politikus úgy fogalmazott:

„Orbán Viktor kormányának politikai túlélése Vlagyimir Putyin gázszállításaitól függ.

Ezt érdemes észben tartani, amikor a magyar miniszterelnök legközelebb belép az Európai Tanács épületébe”.

Kovács Zoltán európai uniós kommunikációért felelős államtitkár minderre úgy reagált, hogy

„A német gazdaság és stabilitás az oroszországi gázszállításoktól függ, mert az olyan német zöldek, mint Daniel Freund segítettek megölni az atomenergiát. Ezt érdemes észben tartani, ha legközelebb a zöldek szót kérnek”.

Kovács ezzel arra utalt, hogy Németország 2022-re tervezte, hogy függetlenedik az atomenergiától, ezzel növelve a gázfüggőséget, ám annyit érdemes megjegyezni, hogy az energiaválság miatt mérlegelik, hogy az utolsó három erőművet meghosszabbított ideig a hálózaton tartják.

A lap emlékeztetett arra is, hogy Magyarország megvétózta az Oroszország elleni legszigorúbb szankciókat az Ukrajna elleni támadás miatt, sőt, támogatta a Gazprom érveit a gázellátás megszakításáról és beleegyezett, hogy az orosz gáztárolókat használja majd és, hogy a szállításokat a Török Áramlat gázvezetéken keresztül bonyolítsa le. Németország az Ukrajna elleni orosz támadás után változtatott álláspontján, és

az orosz szállításokról le kíván állni, amint találnak alternatívát, amivel ezt kiválthatják.

Oroszország 2021 nyarán – több mint fél évvel a háború kitörése előtt – korlátozta először a szállítást, akkor is azzal az indokkal, hogy az Északi Áramlat 1 gázvezetéken fogták vissza a gázszállítást.

(napi.hu)

Valódi Hírek