Ennyi volt: Több intézménynél is megszűnik az iskolatej, mert az állam nem ad rá támogatást

Az iskolatejen is spórolnak Orbánék.

Nem szállít iskolatejet szeptembertől a Naszálytej Zrt. és a Happy Tejtermék Kft., mert nem kaptak elegendő állami támogatást — erősítették meg a Telexnek. Az Agrárminisztérium a lapnak ugyanakkor azt közölte:

az iskolatej program folytatódik a következő tanévben is, lesz rá elegendő forrás.

A Csömöri Hírek korábban arról írt, hogy váratlan levelet kapott több önkormányzat, így a csömöri is a Naszálytej Zrt.-től, amiben a cég azt írta: felmondja az iskola- és óvoda fenntartókkal a szerződéseit,

mivel a kormány már nem ad támogatást a gyerekeknek eddig biztosított iskolatejhez.

Ezért Csömörön több általános iskolában és két óvodában is megszűnik az iskolatej. Szerintük ha az állam nem vállalja tovább a támogatást, akkor az önkormányzatoknak kell a zsebükbe nyúlniuk az iskolatej fenntartásáért. Az nem világos, hogy más cég tudja-e biztosítani számukra a tej szállítását.

Sallai Attila, a Naszálytej Zrt. vezérigazgatója, a lapnak küldött levelében azt írta, hogy a Magyar Államkincstárnak július 31-ig kellett volna a szerződésüket meghosszabbítania.

„Határozat hiányában társaságunk felelősséggel nem tud felkészülni a 2022/2023-as tanév biztonságos ellátására. Ezért a 2022/2023-as tanévre szóló iskolatej szállítási szerződésektől társaságunk a szerződések megkötésének dátumára visszamenőleges hatállyal elállt”.

Tálosi Tamás, a Happy Tejtermék Kft. ügyvezető igazgatója a lap kérdéseire azt írta:

„Az óvoda- és iskolatej program az iskolakezdéséig nem tud elindulni – az állami jóváhagyás hiánya végett”.

Ugyanakkor szerintük ha meg is kapják a hozzájárulást, akkor sem fogják biztosan elvállalni az iskolatej kiszállítását, főleg úgy, hogy nem emelnek árat. Mint mondták, túl bizonytalan a gazdasági helyzet most.

Az ügyben a lap kereste az Agrárminisztériumot, ezután adták azt a választ, hogy „nem szűnik meg az iskolatej program, a kormány továbbra is biztosít nemzeti forrást ehhez”. Rákérdeztek ugyanakkor arra is, hogy a Naszálytej Zrt. kiszállítása valóban azért szűnik-e meg, mert a kormány nem ad ehhez támogatást. Válaszukban azt írták:

„a programban való részvétel önkéntes mind a beszállítók, mind az intézmények részéről”.

Ebből arra lehet következtetni, hogy szerintük a cégek önkéntesen szállítanak ki iskolatejet, viszont a cégek válaszaiból az derül ki, hogy a Magyar Államkincstár nem hosszabbította meg a szerződésüket és nem kapnak elég állami támogatást.

Magyarországon 2004 óta működik az Európai Unió és a Magyar Állam által finanszírozott iskolatej program, melynek két célja van: a gyerekek ingyen kaphassanak tejet, és népszerűsítsék a tejtermékek fogyasztását az iskolásoknál.

(telex.hu)

Valódi Hírek