Veszettül bepánikolt Szijjártó: Egész Európában óriási illegális migrációs hullámok jönnek

A gazdaságot „agyonvágó” energiaárakról is beszélt.

Beláthatatlan kockázatokkal fog járni Európa számára, ha nem ér véget hamarosan az ukrajnai háború, ugyanis ez esetben a közvetlen következmények mellett újabb migrációs hullámokkal is számolni kell — jelentette ki Szijjártó Péter külügyminiszter kedden Prágában.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó az európai uniós külügyminiszterek informális tanácsülése előtt arról számolt be, hogy a fegyveres konfliktus következményei egyre súlyosabbak.

„Gyakorlatilag a 24., de inkább már a 25. órában vagyunk. Félre kell tenni a háborút eszkaláló javaslatokat és végre a béketeremtésre kellene koncentrálnia mindenkinek”

— hangoztatta a tárcavezető.

„Emberek százai halnak meg, emberek tízezrei menekülnek el Ukrajnából naponta, az európai gazdaság egyre mélyebb recesszióba kezd süllyedni, az energiaellátási válság minden egyes előrejelzésnél egyre súlyosabb lesz,

a gazdaságot gyakorlatilag agyonvágó energiaárak egyre magasabbak”

— jelentette ki.

Közölte: épp itt lenne az ideje a rendezésnek, ezért azt fogja kérni EU-s kollégáitól, hogy „végre felejtsük el azokat a javaslatokat, amelyek a háború további eszkalálódásának veszélyével járnak, és végre koncentráljon Európa a béke megteremtésére”.

Kifejtette: ha nem lesz béke hamarosan, akkor a következmények még tragikusabbak lesznek, sok ezer ember hal még majd meg, további tíz- és százezreknek kell elmenekülniük, az európai gazdaság példátlan válságba fog süllyedni és az energiaellátási krízis is egyre súlyosabbá válik. A tárcavezető jelentős kockázatnak nevezte azt is, hogy az ukrán és az orosz élelmiszerexport továbbra is jóval alatta marad a békeidőbelinek.

„Több százmillió ember nem kapja majd meg azt az élelmiszert, amelyre szüksége van, ráadásul ezeknek az embereknek a döntő többsége a világ olyan térségeiben él, amelyek amúgy is sajnos hajlamosak a destabilizációra, ahonnan

amúgy is illegális migrációs hullámok szoktak kiindulni”

— magyarázta el a külügyminiszter.

Szijjártó szavai szerint ezért béke hiányában Európának a háború közvetlen következményei mellett

újabb migrációs hullámokkal is szembesülnie kell valószínűleg, ami beláthatatlan kockázatokkal járhat a kontinens számára.

(MTI)

Valódi Hírek