Gréczy Zsolt nagyon kiakadt a többi ellenzéki pártra: Szerinte óriási hibát követtek el a Tranzit fesztiválon

A képviselő szerint nem az a feladata az ellenzéknek, amit a többiek csinálnak.

A DK álláspontja erősen különbözik a többi ellenzéki pártétól abból a szempontból, hogy érdemes-e részt venni fideszes rendezvényeken, mint amilyen a tihanyi Tranzit fesztivál is volt. Korábban Gyurcsány Ferenc is már posztolt erről.

Erről kérdezte a Klubrádió Gréczy Zsoltot, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjét, frakciószóvivőjét, aki elmondta: a DK is szokott kapni ilyen típusú meghívókat, de szerinte a fideszesek is tudják, hogy nem vesznek részt ilyen rendezvényeken, ahogy a Bálványosi Szabadegyetemen rendezett „politikai autodafékon” sem.

Hangsúlyozta: szerintük nincs olyan feladata az ellenzéknek, hogy

paravánt biztosítson

a Fidesz rendezvényeihez, azt a látszatot keltve, mintha demokratikus diskurzus lenne az országban, ahol persze vannak viták kormánypárt és ellenzék között, de azok természetesek. Nem hagyhatják, hogy a Fidesz ezzel az érvvel akár az EU-ban próbálja érvényesíteni a saját szempontjait, úgy beállítva a helyzetet, mintha Magyarország demokratikus jogállam lenne.

„Fideszes rendezvényen, fideszes moderátorokkal, fideszes közönség előtt nincs értelme diskurzust folytatni, ráadásul „tudjuk, hogy mindent letagadnak, hazudnak”, minden érvre valamilyen személyeskedés lesz a válasz.”

– jelentette ki Gréczy.

Hozzátette: pont azokról a kérdésekről nem lehet velük beszélni, amelyek a legfeszítőbbek jelenleg az országban, beleértve az inflációt, a „brutális rezsiemelést”, hogy most már mentőállomások is gyűjtenek benzinre, hogy iskolákban vált kérdésessé a fűtés, üzletek is bezárhatnak ősszel, ha nem tudják eltartani magukat.

Jelezte, nem vitatja Hajnal Miklós és a többiek jóhiszeműségét, csak a DK mást gondol. Kiemelte: a rendszerrel szemben kell fellépni, harcolni,

„mert ez egy romlott, gonosz rendszer, amely ellopja a magyarok pénzét, tönkretette az ország nemzetközi kapcsolatait, felszámolta a sajtószabadságot és a demokratikus intézményrendszert”.

A parlamenti viták szerinte természetesek, mert az a munkahelyük, de az nem kötelező, hogy fideszes rendezvényre járjanak.

Megjegyezte: független műsorvezető előtt, független sajtófelületen akár lenne is értelme ilyen vitáknak, de az olyan fórumok, mint a tihanyi, nem segítenek a tisztánlátásban, hiszen akik ilyen rendezvényekre elmennek, azoknak „mondhatsz bármit”, a fideszes narratívát visszhangozzák.

Eleve olyan az egész, mintha egy focimeccsen ők 12-en lennének, az ellenzék kapuja kétszer akkora lenne, és ha az ellenzéknél lenne a labda, akkor ki kellene cserélni egy medicinlabdára.

Szerinte az ország még nem értette meg, hogy rútul be lett csapva, és szeptember-októberre várható, hogy ez eljusson mindenkihez. Mert sokan nem hiszik el, hogy százezer forint lesz a gázszámla és nálunk a legmagasabb az élelmiszerár-infláció az EU-ban.

Gréczy Zsolt azt mondta: az elmúlt hatvan év legdurvább válsága jön és ezért Orbán Viktor a hibás, aki 12 éve kétharmaddal, teljhatalommal, saját magának megszavaztatott háborús válsághelyzettel „gyakorlatilag élet-halál ura” az országban. Tehát amikor az emberek megérzik, hogy itt a válság és nagyon nagy szociális problémák zúdulnak a legtöbb magyar családra, akkor a rendszer ellenzékeként kell fellépni,

nem fideszesekkel diskurálni

– közölte.

(via Klubrádió)

Valódi Hírek