Kiadták a vészjelzést: Példátlan gazdasági összeomlás fenyegeti Magyarországot

A szakértő szerint „ez kemény menet lesz”.

Zsiday Viktor gazdasági szakember, hétfői blogbejegyzésében arról írt, hogy teljes gazdasági összeomlás jöhet Magyarországon, sőt még akár egész Európában is. Kifejtette, augusztusban az európai gázárak megduplázódtak, az egész nyarat tekintve pedig négyszeresükre emelkedtek – holott már június elején is nagyon magas szinten voltak.

„Pénteken nagyjából 1400 Ft/m3 volt idén decemberre a gázár a holland határidős gázkereskedésben. 2023 egészére is közel 1300 Ft/m3 lesz” — fejtette ki a szakértő, hozzátéve: Nem tudjuk, hogy ezek a tőzsdei árak fennmaradnak-e tartósan, de ha igen, akkor nagyjából kijelenthető, hogy

mind a hazai, mind az európai gazdaság össze fog omlani.

Zsiday szerint még a rezsicsökkentés jelenlegi szabályai szerint is évente nagyjából 3000–4000 milliárd forintnyi költségvetési terhet jelent az államnak az, hogy a lakosság olcsóbban tudjon fogyasztani. Ez a hazai GDP 5-7%-a, és „ekkora terhet képtelen kifizetni a kormányzat, tehát kénytelen lesz egy részét a lakosságra hárítani”. Hozzátette: ha a gázárak a mostani szinten maradnak, „akkor szinte biztos, hogy további lakossági energiaár-emelések lesznek, ami miatt minden másra kevesebbet fognak költeni az emberek, tehát

a fogyasztás, a GDP fő hajtóereje csökkenni fog”.

A szakértő úgy látja eközben az ipar és szolgáltatás területén is csődök, elbocsátások várhatóak, és közben a pénzügyi helyzet is romlik, a kamatok drámaian emelkednek, a kormány pedig újabb és újabb megszorításokra kényszerül.

„Zsugorodás mindenhol, minden szektorban, sehol egy ellensúly. A gyengülő forint pedig még rátesz egy lapáttal az inflációs nyomásra” — írta a szakértő, majd így összegezte a kilátásokat:

Ez a tökéletes vihar: gazdasági összeomlás félelmetesen magas inflációval. Európa számos országában hasonló folyamatok zajlanak, bár kétségtelen, hogy

mi vagyunk talán a legsebezhetőbbek.

A szakember végül úgy írt: a történelmi példák arra mutatnak, hogy hasonló helyzetekben a kormányzatok gyakran egyszerűen betiltották a kereskedést bizonyos termékekkel, vagy központilag osztották el azokat (pl. jegyrendszerrel).

„Mivel a gázárak emelkedése nagyon fáj, és elképesztően begyorsult, ezért nem lenne meglepő, ha lezárnák a kereskedést, és valamilyen központi, EU-szintű allokációs mechanizmust vezetnének be előre meghatározott árakon” — írta Zsiday Viktor.

Hozzátette: ettől még minden probléma nem fog megoldódni, hiszen ez azt jelenti, hogy adagolni kell a gázt, el kell dönteni, ki, mikor, mennyit kap. Ráadásul mindez „csak úgy működik, ha minden ország jelentősen csökkenti a fogyasztását: ez vagy hidegebb lakásokat vagy leálló ipart jelent”.

A szakértő nem lát megoldást, de a gázárak további emelkedése esetén a piaci mechanizmusok könnyen felfüggesztésre kerülhetnek.

„Öveket bekötni, mert bárhogyan is alakul, ez kemény menet lesz!”

— zárta értékelését a szakember.

(index.hu)

Valódi Hírek