FRISS: Gulyás Gergely úgy látja, a Vodafone profitjából, még akár a tanárok fizetésemelésére is juthat

A miniszter azt is mondta, az uniós szankciók miatt emelkednek az árak.

Alapvető hiba volt az uniós szankciók energiahordozókra történő kiterjesztése, az árak ezt követően indultak jelentős növekedésnek — jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tihanyi Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpón szombaton. A rendezvényen a miniszter Gelencsér Ferenccel, a Momentum elnökével vitázott.

Gulyás Gergely az energiaellátás biztonságával kapcsolatos felvetésre elmondta: az állam rögzített árakon vásárol, áprilisig 21 dollár körül kellett fizetni a kőolajért, a gáz ára is rögzített volt, s tizede a mostaninak.

„Mióta az unió az energetika területére kiterjesztette a szankciókat az árak növekedésnek indultak”

— mondta, hozzátéve, „ez alapvető hiba volt”.

„Azzal nem vádolható a kormány, hogy a rotterdami tőzsdén meghatározott árakhoz köze lenne, a pénteki gáz és áramárakat nézve és a rezsicsökkentést figyelembe véve azt látják: 330 ezer forint felett van az az összeg, amibe piaci áron kerülne az áram és gáz. Ehhez képest el tudják érni, hogy a kettőért 25 ezer forintot kell fizetni, azaz 300 ezer forint támogatást tud adni havonta minden háztartásnak”

— mondta Gulyás.

Gelencsér Ferenc arra hívta fel a figyelmet, pontosan tudták, hogy ki fogják vezetni a rezsicsökkentést, de azért, hogy megnyerjék a választásokat, nem mondtak igazat. Gelencsér szerint az uniós forrásokat a lakóingatlanok szigetelésre kellett volna fordítani, de a kormány nem ezt tette. Megjegyezte, a Fidesz képviselői minden szankciót megszavaztak.

„Ez a kormány hazudott reggel, délben és este, bőven április előtt látni lehetett, hogy a gáz világpiaci ára döbbenetesen megemelkedik majd”

— hangsúlyozta Gelencsér Ferenc, aki azt is szóvá tette, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben döntöttek a Vodafone-ban való részesedés megvásárlásáról.

Gulyás miniszter erre azt mondta, semmi köze egymáshoz a két kérdésnek. Mint magyarázta, azt kell mérlegelni, jó befektetés-e vagy sem és helyes-e a cél, hogy a bankszektorban, az energetikában és a média területén legalább 50 százalék legyen magyar tulajdon. Nyereséges vállalatról van szó, a profitból később

akár

a pedagógusbérekre is lehet fordítani.

Az élelmiszerek kiugró áremelkedéséről Gulyás elmondta: ma a bankok, a Mol olyan összegeket fizetnek be, amiből a rezsivédelmi alapot életre tudták hívni és abból a rezsicsökkentést tudják biztosítani.

Gelencsér Ferenc arra mutatott rá, hogy minden egyes adóemelés beépül az árakba és ez realizálódik az élelmiszereknél is. Az a megoldás, hogy nem kell adót emelni.

„A Paksi erőmű fontos, az atomenergia jó, az nem jó, hogy oroszok építik az erőművet, orosz hitelből”

— mondta Gelencsér egy korábbi felvetésre.

Gulyás erre azt jelezte, hogy szívesen lecserélik az orosz hitelt, ha az Európai Bizottság részéről van nyitottság. Az első két paksi blokk is orosz technológiával épült, lehet mást választani, de akkor tíz éves csúszás lesz.

„Az áramellátást azért tudják garantálni ma, mert Paks van”

— magyarázta a miniszter.

Gulyás miniszter a pedagógusok béréről szólva felidézte: első nagy lépésként 2010-ben megemelték a kereseteket, megközelítve ezzel a diplomás átlagbért. Ugyanakkor Gulyás

jogosnak tartotta azt a követelést, hogy újra emeljék a pedagógusok bérét.

„Ezért vállalják, hogy 2027-ig elérik a diplomás átlagbér 80 százalékát”

— hangoztatta Gulyás.

Majd Gulyás azzal szúrt oda, hogy a Momentum uniós képviselői nettó ötmilliót keresnek havonta és közben nagyon sokat tesznek azért, hogy ne jusson hozzá Magyarország a támogatásokhoz. Mint mondta, ha ez változna, biztosan előrébb lennének,.

Gelencsér Ferenc erre reagálva azt mondta,

a kormány mindent a nemzeti szuverenitásból eredeztet és most arra a Brüsszelre vár, amelyet 12 éve támad.

Hozzátette: Ez nevetséges.

Arra a felvetésre, hogy az ellenzék mit tenne, jelezte: évek óta azt mondják, ki kell egyezni az Európai Unióval.

„Nem várunk semmilyen segítséget, vannak források, amelyek megilletik Magyarországot”

— mondta Gulyás, hozzátéve, benne van az uniónak elküldött operatív programban az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok béremelése.

„Az Amerikai Egyesült Államokban a költségvetés adósságrátájának megemelésére néhány óra alatt sor került és ezer milliárdokról döntöttek rövid idő alatt. Magyarországon rendezett és világos szabályok rögzítik, hogy mely kérdésekben lehet ilyet és melyekben nem”

— mondta Gulyás a túl gyors jogalkotást érintő kritikára.

A Momentum elnöke elmondta, 2010-ben még ő is a Fideszre szavazott, de – mind mondta –

a Fidesz kisajátítja a nemzet fogalmát.

Gulyás tárcavezető erre válaszul azt felelte: lehet ellenzékben a haza?

„Mindannyian a nemzet részei vagyunk, még akkor is, ha az ellenzék egyes tagjai időről időre sokat tesznek azért, hogy ezt megkérdőjelezzék”

— jegyezte meg Gulyás.

Videó:

(MTI)

Valódi Hírek