Brutális emelkedés: 10 millió forinttal többe kerül visszafizetni a hitelt, mint februárban

Köszönjük a Jegybanknak.

Az elmúlt fél évben a jegybanki kamatemelések jelentősen feltornázták a lakáshitelek árát: az új kölcsönöknél 30 százalékkal nőttek a törlesztőrészletek.

A Bank360 számolta ki, hogy egy 20 millió forintos lakáshitel ma már

10 millió forinttal többe kerül,

mint februárban.

A jegybanki alapkamat közel

8 százalékot emelkedett,

2,90 százalékról 10,75 százalékra, 2022 januárjának vége óta. Ez meglátszódik a banki hitelek ügyleti kamatait közvetlenül befolyásoló referenciakamatokon is.

A rövidebb, legfeljebb egy éves kamatperiódussal felvehető lakáskölcsönök már egyre kevésbé voltak népszerűek az elmúlt években, most azonban a hosszabb futamidejű, fixált kamattal igényelhető lakáshitelek árazását befolyásoló referenciakamatok is elszálltak.

Az újonnan felvett lakáshiteleknél érződik legjobban a kamatemelés, míg február elején egy 20 évre felvett, 20 millió forintos lakáskölcsön teljes visszafizetendő összege 30 812 290 forint volt, ez most már

39 713 650 forint.

A törlesztőrészletek összege is megugrott, 132 500 forint körül alakult január végén 20 millió forintos hitelnél, 6,93 százalékkal számolva viszont ugyanez az összeg már

154 ezer forint.

Az emelkedő törlesztő miatt az is előfordulhat, hogy valaki kevesebb összegű hitelt kap, a jóval magasabb törlesztőrészlet ugyanis már meghaladhatja azt az összeget, amit a havi nettó jövedelme alapján maximum megengedhet neki a pénzintézet.

Vagyis ugyanolyan ingatlanárak mellett több önerőt kell felmutatni a vásárláshoz, vagy alacsonyabb árkategóriájú ingatlant kell választani.

(via bank360.hu)

 

Valódi Hírek