Rendkívüli: Három napra leáll a gázszállítás az Északi Áramlat 1 gázvezetéken

A két gázturbina maximális kapacitásának 20 százalékán működik.

A Gazprom pénteken bejelentette, hogy három napra leállítja az Európába történő gázszállításait az Északi Áramlat 1 vezetéken — számolt be az MTI. Az augusztus 31-től szeptember 2-ig ígért leállást karbantartási munkával indokolták.

A közlemény szerint ebben az időszakban a Siemens Energy vállalattal közösen végzik el az egyetlen, még működő kompresszor karbantartását. Amennyiben műszaki hiba nem merül fel, úgy három nap után újraindulhat a gázszállítás napi 33 millió köbméter kapacitással, ám ez továbbra is csak töredéke a korábbi mennyiségnek,

eredetileg 160 millió köbméternyi gáz érkezett a vezetéken keresztül naponta.

Az Oroszországból Európába gázt szállító Északi Áramlat 1 páros csővezeték két gázturbina leállása miatt július 27. óta

a maximális kapacitásának csak mintegy 20 százalékán működik.

A gázvezeték leállásának okairól ugyanakkor továbbra is megoszlanak a vélemények. A Nyugat szerint valójában arról van szó, hogy Moszkva a gázszállítás redukálásával akar politikai nyomást helyezni rájuk Ukrajna támogatása miatt. Vlagyimir Putyin viszont arra hivatkozik, hogy nem kapják vissza a gázvezeték egyik turbináját, amit Kanadában javítottak meg.

A Reuters beszámolójában megjegyzi, ez a lépés további fennakadásokat fog hozni, különösen Németországban, amely nagymértékben függ a Moszkvából érkező gáztól. Kevin Kuehnert, Olaf Scholz német kancellár szociáldemokrata pártjának tisztviselője közölte: „Határozottan azt javaslom, kíméljük meg magunkat attól a megaláztatástól, hogy mindig olyasmit kérünk Putyintól, amit nem fogunk megkapni”.

(reuters.com / MTI / nepszava.hu)

Valódi Hírek