Kiderült: 22 milliárd forint értékű covid-vakcinát ajándékoztak el Orbánék a világon

Hűtlen kezelés?

22 milliárd forint értékben ajándékozott el (ingyen) koronavírus elleni vakcinákat a magyar kormány más országoknak.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő a Nemzeti Népegészségügyi Központtól kapott adatokat osztotta meg. Mindebből az derült ki, hogy nincs élő szerződése a magyar kormánynak további vakcinákra.

Eddig mintegy 22 milliárd forint értékben ajándékozott el (ingyen) koronavírus elleni vakcinákat a kormány más országoknak — mondta el Ujhelyi István online sajtótájékoztatóján.

A politikus arról számolt be, hogy, közérdekű adatigényléssel fordult az NNK-hoz, hogy megtudja az eddig beszerzett oltóanyagokból mennyi van még a raktárakban, illetve mennyit tud még lehívni a szerződések alapján Magyarország. Mint kiderült, az elmúlt időszakban

„mintegy 4,9 millió adag koronavírus elleni vakcinát adott át ingyen a kormány más országoknak.

Ez

  • 4 015 300 adag AstraZenecát,
  • 822 400 Sinopharmot
  • és 100 000 Moderna gyártmányú készítményt jelent”.

A korábban nyilvánosságra hozott árak és árfolyamok alapján Ujhelyi számítása szerint

mindez körülbelül 22 milliárd forintnak megfelelő értéket jelent.

Hozzátette: feltehetően a lejáró szavatosság miatt mintegy 50 ezer oltóanyagot kellett központilag leselejtezni. Valamivel több mint 400 ezer adag vakcinát adtunk „kölcsön” Csehországnak, egymillió adag AstraZenecát és százezer adag Janssent pedig értékesített a kormány más államoknak – azt nem tudni, hogy ez pontosan mennyi bevételt jelentett.

Az NNK által közölt adatok szerint jelenleg mintegy 8 millió adag oltás áll rendelkezésre, de Ujhelyi úgy véli, ez az adat csalóka, mivel ebből több mint 2 millió adag kifejezetten a gyerekek átoltására szánt Pfizer-vakcina, illetve 3,7 millió egydózisú Janssen, amely azonban más oltóanyagokkal már kevésbé kombinálható.

Az MSZP politikusa arra is választ várt a Nemzeti Népegészségügyi Központtól, milyen élő szerződések vannak jelenleg, amely alapján szükség esetén hozzáférhetővé válhatnak további oltóanyagok. De mint mondta, az NNK-tól erre azt a választ kapta, hogy

„nincs élő szerződése a magyar kormánynak további vakcinákra”.

(hvg.hu)

Valódi Hírek