Rendkívüli: Akkora gázárat nyögtek be az oroszok télre, ami Orbánék minden eddigi intézkedését felülírhatja

A maradék rezsicsökkentésnek is annyi?

Legalább 60 százalékos gázáremelést irányzott elő a Gazprom kedden — írta meg a Portfolio.

Amennyiben ez valóban bekövetkezik, úgy egy köbméter gáz tőzsdei ára a mostani 950 forint körüliről 1600 forint fölé ugrana. A lap szerint ez felvetné a kérdést, hogy mi lesz a magyar „rezsicsökkentés” újonnan bejelentett szabályaival.

Az átlagfogyasztás feletti részre köbméterenként jelenleg augusztus elsejétől 732,4 forintot, októbertől 752,5 forintot kell fizetni „piaci” árként, a januártól érvényes árakról azonban egyelőre nincs döntés.

A Gazprom most az idei számoktól közel

1000 forinttal magasabb tényleges piaci árat

vetített előre.

A Reuters arra emlékeztet, hogy júliusban 58,4%-os, augusztus első felében pedig 59%-os zuhanás volt a Gazprom európai gázexportjában.

A Gazprom keddi közleményéből kiderül, hogy január elseje és augusztus 15. között a FÁK-országokon kívüli orosz gázexport (amely Európát és Törökországot jelenti) 36,2%-kal 78,5 milliárd köbméterre esett.

Ennek hatására június közepétől, a 80-90 euró/MWh körüli tartományból, kezdtek el újra az egekbe szökni az európai tőzsdei gázárak.

A mostani emelkedéssel 220 euró felett járunk, ez az ár tavaly még 50 euró alatt volt.

A jelenlegi tőzsdei gázár 2400 eurós, illetve közel 2500 dolláros árszintet jelent 1000 köbméterenként. A Gazprom keddi közleményében az áll:

„Az európai spot gázárak elérték a 2500 dollárt. A konzervatív becslések szerint, ha ezek a tendenciák fennmaradnak, az árak meg fogják haladni a 4 ezer dollárt 1000 köbméterenként ezen a télen”.

A magyar „rezsicsökkentés” nemrég bejelentett szabályaira is hatással lehet a 60 százalékos emelés, figyelmeztet a Portfolio. Míg a rezsicsökkentett ár az átlagfogyasztás alatt jelenleg 102 forint köbméterenként, az oroszok kedden azt közölték, hogy

1600-1700 forint körüli gázár

is jöhet télen.

 

Valódi Hírek