Most érkezett: Pánikvásárlásra kell felkészülni a hétvégi benzinkút-bezárások miatt (+videó)

Senkinek nem javasolják, hogy otthon tárolják az üzemanyagot.

Eddig is azt lehetett látni, hogy sokan túlvásárolják magukat és inkább otthon tárolják az üzemanyagot, ez azonban veszélyes is lehet — fogalmazott a Holtankoljak.hu ügyvezetője az ATV Start című műsorában. Bujdos Eszter szerint a forgalom rekordokat dönt és a magyar lakosság olcsónak tartja a 480 forintos árat, szerinte egy sokkal tudatosabb tankolási rutinra kellene átállni.

A múlt héten a Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó, és azt támogató benzinkutak augusztus 19-20-án szüneteltetik az üzemanyag-kiszolgálást a kialakult ellátási hiányra, a bizonytalanságokra és a ki nem fizetett anyagi támogatásokra hivatkozva.

A Holtankoljak.hu ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt hetek tankolási problémái tovább fokozódhatnak azzal, hogy a 2000 hazai benzinkútból ez az 5-600 kiesik a hétvégén, ez pedig jellemzően vidéken okozhat majd nehézségeket.

„De azzal, hogy ezt bejelentették,

elindulhat egy komolyabb pánikvásárlás, ami inkább csak folytatja az elmúlt napok eseményeit,

mert az emberek sokszor túlvásárolják magukat, ez pedig tovább nehezíti a helyzetet”

— mutatott rá Bujdos Eszter, aki hozzátette, azt látják, hogy a forgalom rekordokat dönt, és egy sokkal tudatosabb tankolási rutinra kellene átállni.

Az ügyvezető kiemelte azt is, hogy

senkinek nem javasolja, hogy otthon tárolja az üzemanyagot.

„Leginkább a mezőgazdasági ágazatban próbálnak gázolajat felhalmozni, a nagyobb gazdáknak vannak tárolókonténereik, ezek jól működnek és nem illegálisak”

— tette hozzá.

Az üzemanyaghiányos helyzetre Bujdos Eszter szerint komoly hatással lesz az üzemszünet, ez korlátozza majd a vásárlást. Hozzátette,

az ársapka egy nem fenntartható rendszer,

ezt az is mutatja, hogy a stratégiai készletek értékesítésében is csak a cégek töredéke vállalta annak az értékesítését hatósági áron, hiszen ez a nagy- és kiskereskedőknek is egy komoly veszteséget okoz.

„A hatósági ár a Molnak is veszteséget jelent, de a cég továbbra is az orosz olajat dolgozza fel egy alacsonyabb bekerülési költséggel, a finomítói árréssel tud kompenzálni”

— jegyezte meg.

Úgy látja, sokat tudna segíteni az exportált üzemanyag mennyisége a kis benzinkutaknak, ők ugyanis jelenleg az igényeik 50 százalékát kapják meg, ami sok esetben már a hét közepén elfogy.

Videó:

(atv.hu / portfolio.hu)

Valódi Hírek