A szülőktől kér támogatást a rezsiemelés miatt egy óbudai gimnázium, hogy ne kelljen feladniuk a tantermi oktatást

Egyre több iskola kerül szorult helyzetbe.

A megemelkedett rezsiköltségek miatt kérdőívet küldött a szülőknek az óbudai Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium igazgatója, hogy felmérjék, kik azok, akik hozzá tudnának járulni a villany- és fűtésszámlához a pár hét múlva kezdődő tanévben, írja a Telex.

A lap birtokába jutott levél szerint

az iskola 101 302 forint egyszeri, egyösszegű támogatást kér a szülőktől, hogy az így befolyt adományokból a megnövekedett rezsiköltségeket tudják fedezni, és megtarthassák az egyébként hagyományos, tantermi oktatást.

Berczelédi Zsolt, az iskola igazgatója a lapnak megerősítette, hogy elküldték a levelet a szülőknek, és azt mondta, kötelezettség nélkül felmérik a lehetőségeket.

„Előre szeretnénk menekülni. Pontos kalkulációt végeztünk: az iskola éves energiafelhasználása körülbelül 80.000 m3 gáz és 100.000 kwh áram. Tavaly gázra évi 5,5 millió forintot, áramra 3,5 millió forintot fizettünk.

A következő tanévre a gáz ára a jelenlegi díjszabás mellett 58 millió forint körül, a villany 6,8 millió forint körül várható.

Ezt a költséget sem a fenntartó, sem az intézmény nem tudja külső támogatás nélkül kigazdálkodni”

— magyarázta az igazgató. Jelenleg a kormányzat részéről egyeztetések folynak az egyházakkal a helyzet megoldására — tette hozzá.

Az iskolaigazgató azt is mondta, nem jelent hátrányt, ha valaki nem tudja kifizetni a százezres hozzájárulást.

„Már most jelentkezett olyan szülő, aki több gyermek helyett is át tudja vállalni a költséget, ezért indítottuk a felmérést, hogy megtudjuk, melyik család mennyivel tudja támogatni anyagi lehetőségeihez mérten a kezdeményezést”.

Berczelédi Zsolt azt mondta, szeretnék elkerülni, hogy digitális oktatásra kelljen átállni. Mentálisan kifejezetten rosszat tesz az elszigeteltség a gyerekeknek, az online oktatás hatékonysága pedig messze elmarad a tantermi oktatáshoz képest — mondta.

A Telex kereste az iskolát fenntartó Baptista Szeretetszolgálatot is, hogy megtudják, van-e más olyan, a fenntartásában működő iskola, amelynél hasonlóan kérik a szülők segítségét, és ha igen, hány ilyen van az országban, de kérdéseikre nem kaptak választ.

A súlyos energiaválság miatt a kormány nyár közepén hirdetett energia-veszélyhelyzetet, amelynek részeként a „szent tehénnek” tartott rezsicsökkentéshez is hozzányúlt. Ez pedig a közintézményeket, köztük az iskolákat is érinti, július közepén a tankerületek levelet kaptak a Belügyminisztériumtól, amelyben arra utasították őket, hogy mérjék fel az iskolákban a gázról a fatüzelésre való átállás lehetőségét.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Szakszervezetének választmányi tagja a Népszavának azt mondta, szinte biztos, hogy télen több oktatási intézmény online oktatásra állhat át, ha a kormány az iskolák, óvodák fűtésén akar spórolni.

(telex.hu)

Valódi Hírek