Itt a vége: Orbánék lenyúlják a rezsiőrületben tönkrement önkormányzati vízműveket

Villámsebességgel államosítják a teljes vagyont.

Tavaly a vízművekre vonatkozó törvény módosításával teremtett lehetőséget a kormány arra, hogy azok az önkormányzatok, amelyek képtelenek megbirkózni a szolgáltatással, ingyenesen átadhassák a vízmű vagyont a feladatellátás kötelezettségével együtt az államnak.

Ezzel a lehetőséggel 2021-ben a 133 településen szolgáltató Alföldvíz Zrt. élt, a cég már évek óta milliárdos veszteséget termelt.

A nyár közepén már beszámoltunk arról, hogy rövidesen előrukkolhat a kormány az államosítás újabb tervével, ez a „titkos” terv most kiszivárgott.

Augusztus elején a Technológiai és Ipari Minisztériumban összehívták a cégvezetőket, és az önkormányzati szövetségek képviselőit, itt tájékoztatták őket az energiaválságból kimenekítő lehetőségről. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke most arról írt a vasárnap polgármestereknek megküldött levelében, hogy

nem maradt más választásuk, adják át a vízművagyont is a feladatokkal együtt az államnak.

Schmidt Jenő TÖOSZ elnök egy tavalyi „jogszabállyal” nem volt elégedett, amely az ingyenes vagyonátadást is a feladatellátás átvételéhez kötötte. Ekkor az elnök még arra kérte a belügyminisztert, hogy a törvény elfogadása előtt üljenek le egyeztetni az önkormányzatokkal.

Azóta az energiaárak tovább nőttek, több önkormányzat számára kigazdálkodhatatlan.

Schmidt Jenő úgy látja, lámpással kell keresni azokat a vízműcégeket, amelyek lába alatt nem ég a talaj, ezt a szektort érintő adópolitikának, az alacsonyan befagyasztott díjaknak, és az utóbbi hónapok energiaár-robbanásának tudja be.

Az eddigi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a kormány az állami regionális szolgáltatók veszteségeit kipótolta, az önkormányzati tulajdonú cégek pedig semmiféle támogatást nem kaptak.

„Sosem gondoltam, hogy ezt fogom írni, de amelyik önkormányzat veszteséges üzemeltetésű cégnél van, és tulajdonos a cégben,

az adja át, vagy semmilyen segítségre nem számíthat”

— írja a polgármestereknek írt levelében a TÖOSZ elnök.

A szegedma.hu megszerezte azt a tájékoztató dokumentumot, amelyet a társaságokhoz juttatott el a TIM, ebben az áll, hogy augusztus 31-ig a szándékról, és a cégnél fennálló hiány mértékéről tájékoztatni kell a Nemzeti Vízművek Zrt.-t, a tulajdonosi döntéseket pedig szeptember 20-ig kell meghozni.

Amennyiben az államnak való átadásról döntenének az önkormányzatok, akkor az állam az idei hiány finanszírozását vállalja.

A TÖOSZ-elnök a helyzet érzékeltetéséhez azt is leírta, hogy

a negyven vízmű alsó harmada, jellemzően kisebb, „hátrányos adottságokat örökölt” településeken, már teljesen kivérzett,

a középső harmad még mutat életjeleket, de csak azért, mert a szükséges karbantartásokat görgetik maguk előtt. A nagyvárosokban még lehet túlélésre sansz, itt egyelőre az osztalékfizetésről kell lemondani.

A szegedma.hu cikke szerint a Szegedi Vízműhöz érkező tájékoztatót juttatták el a szerkesztőségükbe, a cég felerészben francia tulajdonban van. Úgy tudni, a szegedi önkormányzat egyelőre vizsgálja a lehetőséget.

A tavaly elfogadott törvény, amely lehetőséget ad a vízművek állami átadására, nem tartalmaz kötelező határidőt, így a jogszabályok szerint a tájékoztatóban szereplő dátumokon túl is van lehetőség a feladatok és azzal együtt a vagyon átadására, ha úgy dönt egy önkormányzat.

(szegedma.hu / 24.hu / hvg.hu / Nyugati Fény)

Valódi Hírek