Nem számít a tiltakozás: Az államtitkár megmagyarázta, miért kell most rengeteg fát kivágni 

Nem lát problémát.

„Az erdészeti, a természetvédelmi hatóság és a nemzeti parkok szakemberei a fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelet módosítása után is ugyanúgy ellenőrizni fognak minden fakitermelést, mint eddig”

– erről az Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára beszélt a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Zambó Péter azt mondta, minden benyújtott fakitermelési terv előtt helyszíni bejárást tartanak a szakemberek, és vagy engedélyezik az erdőgazdálkodónak a fakitermelést vagy sem, írja az MTI.

„Amit most a (jog)szabályokban megnyitottunk, az a

vészhelyzetre

vonatkozó intézkedéseket vetíti előre, ha viszonylag gyorsan nagy mennyiségű fára lenne szüksége lenne az országnak”

– fogalmazott. Az államtitkár hangsúlyozta: az éves tervek értelmében az év hátralévő részében 1,3 millió köbméter tűzifa kitermelését fogják elvégezni az állami erdőgazdálkodók, emellett számítanak magánerdő-gazdálkodók által kitermelt tűzifára is.

Elmondása szerint jelenleg 3,8 millió köbméter akácfa kitermelésére van legális lehetőség, nem védett és nem naturás területen. Ha szükség van rá, akkor ezeket a területeket veszik előre. Magyarországnak nagyjából 400 millió köbméter élőfakészlete van, ennek gyarapodása átlagosan 13 millió köbméter évente. Ebből a 13 millió köbméterből termelnek ki az állami és a magánerdő-gazdálkodók közel átlagosan 8-8,5 millió köbmétert évente, amiből 3-4 millió köbméter tűzifa – ismertette. Tehát közel 4-4,5 millió köbméter tartalék van a rendszerben – tette hozzá.

Jelezte, az sem fog gondot okozni, hogy két héttel előrébb hozták a kitermelési idő kezdetét, a folyamatot meg lehet kezdeni most augusztusban is a talaj és a madárvilág károsítása nélkül.

„Ezzel az előrehozott termeléssel 100-150 ezer köbméter fát lehet letermelni, így 90 nap múlva ez a mennyiség már száraz tűzifaként kerülhet piacra”

– mondta. Az államtitkár jelezte: a magánerdő-gazdálkodóknál szintén a törvényi előírások szerint zajlanak a fakitermelési folyamatok, őket is ellenőrzi az erdészeti hatóság.

A múlt heti, nagy port kavart rendelet, amellyel a tűzifa biztosításához a fakitermelést ösztönözné a kormány, több lényeges ponton is természetvédelmi alapvetésekbe gyalogol bele. Ezek közül a legnagyobb hangsúlyt a felújítás nélküli tarvágás lehetősége és a természetvédelmi területeken történő fakitermelés kapta, de legalább ilyen problémás az is, hogy engedélyezi a favágást az úgynevezett vegetációs időszakban.

A tavasztól késő nyárig tartó pár hónapban azért volt tiltott mostanáig a fakitermelés, mert az ilyenkor a teljes ökoszisztémát veszélyezteti. A fák koronaszintjén és a talajszinten rengeteg madár fészkel, kihajtanak a lágyszárúak, illetve a fák élénk anyagcseréje kitetté teszi őket a gombás fertőzésekkel szemben, ha megsérülnek.

Kapcsolódó:

Rengetegen tiltakoztak Orbán barbár fairtó rendelete ellen (+fotók)

(via Telex)

Valódi Hírek