Bejelentették: Hiába akart többet, Szijjártó Péternek mindössze egy napra elég gázt sikerült kialkudnia Moszkvában

Nagyon kínos.

Szombaton délben Menczer Tamás, külügyi államtitár elégedetten tájékoztatta a lakosságot, hogy Oroszország péntek óta több gázt ad el Magyarországnak, mint addig.

Bejelentése szerint augusztus végéig napi 2,6 millió köbméterrel érkezik több földgáz Szerbia felől, mint amennyi a hosszú távú, tavaly október óta érvényes szerződésben szerepel. Ez 20 napnyi plusz szállítást jelent, vagyis összesen 52 millió köbmétert. Az államtitkár azt írta, a szeptemberi folytatásról még tárgyalnak (vagy ahogy ő fogalmazott, „már zajlanak az egyeztetések”).

52 millió köbméter

egy átlagos, nem kirívóan hideg

téli napon fogy el Magyarországon.

Ez a mennyiség különösen annak fényében kevés, hogy Orbán Viktor idén februárban még évente plusz 1 milliárd köbmétert akart venni a Gazpromtól. A magyar kormányfő legutóbbi moszkvai útján ezt Putyin orosz elnöknek vetette fel, aki azt válaszolta neki, hogy áprilisban állapodjanak meg erről – vagyis csak a magyarországi választás után. Csakhogy február 24-én Oroszország átfogó háborút indított Ukrajna ellen, és az áprilisi szerződéskötés elmaradt.

A plusz gázra a nyár óta még inkább szükség van, mert pár hónapja Ausztria felől jóval kevesebb érkezik, mint amennyiről a szerződésben megállapodtak. Ezért akart Szijjártó Péter megállapodni a Gazprommal, hogy délről pótolják a kimaradt mennyiséget, de hiába tárgyalt erről a külügyminiszter több vezetővel is, nem sikerült ezt elérnie. Vagyis eleve kevesebb orosz gáz érkezik az országba, mint amire számított a szerződése alapján a magyar kormány.

Látva az európai gázhiányt és az orosz szállítások bizonytalanságát, júliusban a kormány úgy döntött, hogy

740 millió köbmétert

még az idén venni kell, és ehhez 1,85 milliárd euró hitelkeretet is megnyitottak. Szijjártó nyilatkozatai szerint ezt csak az oroszoktól lehet megvenni, ezért ment Moszkvába júliusban.

Ehhez képest, ahogy arra Menczer Tamás is utalt a bejelentésében, Szijjártó Péternek mindössze 52 millió köbméter gázt sikerült szereznie a júliusi Moszkvai tárgyalások során.

Egyelőre tehát ennyi jött ki az útból, ahol egy NATO-tagállam diplomáciai vezetőjeként asszisztált ahhoz, hogy orosz kollégája elmondhassa, az ukránok a saját embereiket lövik le, hogy aztán az oroszokra foghassák a haláleseteket.

(via 444.hu)

Valódi Hírek