Megkérdezték az iskolákat, hogyan fognak fűteni télen: Nagyobb a baj, mint gondoltuk

Az iskolák dolgozói sehol nem mertek nyilatkozni, és még semmiről sem értesítették őket hivatalosan.

Az mfor.hu gazdasági portál próbált annak utánajárni, hogy vajon megkezdték-e már az iskolák az együtt gondolkodást arról, hogy miként fogják megoldani a fűtést, ha nem lesz elég gáz az orosz-ukrán háború miatt. Ennek okán a lap több intézményt is megkeresett, hogy minderről pontosabb kép derüljön ki.

„Nem beszéltünk még az igazgatónővel erről,

de igazság szerint a nyilvánosságnak nem is mondhatunk semmit”

— mondta egy győri általános iskola titkárságán az ügyeletes tanárnő.

„Igazság szerint még semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kaptunk a tankerülettől, pedig naponta várjuk, hogy mit kell tennünk. Természetesen a híreket mi is hallottuk, hogy télen a fűtést lehet meg kell oldani valahogy majd, de képlékeny és bizonytalan minden. Mondjuk a mi iskolánkban nem gázzal fűtünk, de értsék meg,

nem lehet erről semmit mondani a sajtónak”

— érkezett a választ egy ózdi általános iskolából.

„Jelenleg nincs itt a tagintézményvezetőnk, de ha itt lenne, akkor sem nyilatkozhatna erről a témáról”

— mondta a lapnak egy zalaszentgróti alapfokú oktatási intézmény ügyeletét teljesítő tanárnő.

Az ország más iskoláiból is hasonló reakciók érkeztek, minden intézmény azt közölte, hogy erről nem adhatnak ki információt, mintha államtitokról lenne szó.

Információk szerint, a tankerületi központok kifejezetten kérték az iskolák vezetőit, hogy kezeljék bizalmasan az információt, miszerint fel kell mérniük az oktatási intézményeket, hogy van-e lehetőség gázról fatüzelésre átállni, illetve kályhák beszerzésére – ha a szükség úgy hozza.

A pedagógusok végtelenül elkeseredettek:

  • „A fa aprítása, a fa és a szén behordása, a tüzelés vajon kinek a feladata lesz, vagy ez is netán a kötött munkaidő részévé válik?”
  • „Augusztusban a tankönyveket, szeptemberben a kályhákat, októberben a tűzifát szállítják majd…???”
  • „Végül is a tanteremben fával megrakott kályha csodálatosan harmonizál majd a főispánok, meg a vármegyék világával. Javaslatom: le az okostáblákkal meg a projektorokkal (csak áramot fogyasztanak), vissza a palatáblát!”

— ezek már a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Facebook-oldalán olvasható bejegyzések, melyekben a tanárok azt írják,

ismét jön a Kincskereső Kisködmön kora, amikor a gyerekek egy-egy darab szénnel vagy husáng tűzifával mentek reggelenként az iskolába.

Az ATV Híradójában tegnap egy szülő kijelentette: ha kell, a szülőtársakkal együtt tűzifát fognak gyűjteni gyermekeik érdekében, csakhogy városukban már azt pedzegetik, hogy a fűtési szezon kezdetétől,

október 15-től online oktatásra fog átállni az iskola.

Mindeközben a tűzifák ára nem lesz olcsóbb, ahogy a kályháké sem, amire az utóbbi napokban egyre nagyobb a kereslet.

„A Warnex-Global Magyarország raktáraiban még nyáron is körülbelül 5 ezer kandalló és sparhelt található készleten, viszont a megnövekedett igények kiszolgálása miatt ez a készlet előreláthatóan maximum két hétig tud kitartani. Ezek a termékek valószínűleg hamarosan kifogynak a raktárakból és az őszi beszerzéskor érkező kandallók, sparheltek sem biztos, hogy sokáig tartanak majd, az árak is elszállhatnak, tekintve az extrém szinten megnövekedett keresletet”

— mondta Baranyai Zoltán a cég marketing managere a Pénzcentrum.hu-nak.

Szerdán a pedagógus szakszervezetek a Belügyminisztériumban jártak tárgyalni a bérekről, ahol kijelentették: lehet készülni az őszi munkabeszüntetésre. „Ígéretekkel tele van a padlás. Itt nem lesz normális tanévkezdés” — közölte Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője.

Mint mondták, elfogyott a türelmük, nem tudnak tovább várni arra, hogy a kormány beváltsa a bérrendezésre vonatkozó ígéreteit.

Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár a konkrétumokat nélkülözve arról beszélt a tárgyaláson, hogy az Európai Bizottsághoz benyújtott javaslat szerint

2029-re felzárkóztatják a pedagógusfizetéseket a diplomás átlagbér 80 százalékára.

Bár a szakszervezetek azt ki tudták harcolni, hogy augusztus 30-án legyen még egy utolsó egyeztetés, a sztrájkbizottság arra kéri a pedagógusokat, a sztrájk-előkészítéssel ne várjanak.

Szeptember 2-án 16 órától Tanévnyitó tüntetést szerveznek a pedagógusokkal együttérző diákok Budapesten, a Szent István téren.

Pénteken, augusztus 12-én 17.30-tól pedig

az Agrárminisztérium előtt szerveznek Tiltakozást az erdeink tarvágása ellen, és a nemzeti parkok területének eladása ellen.

(mfor.hu)

Valódi Hírek