Bejelentették: A MOL elintézte, szerda estétől újra jön a kőolaj a Barátság vezetéken

Egy brüsszelezés azért belefért a közleménybe.

„Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a MOL átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat”

– adta ki csütörtök reggel a közleményt a Technológiai és Ipari Minisztérium. A tárca hangsúlyozta, hogy a hazai ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen hazánk több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik.

A közlemény utal arra, amit Ratatics Péter, a MOL operatív igazgatója is említett egy interjúban, miszerint a szállításban augusztus negyedikére ütemezték a rendes hónapváltási leállást. Hozzáteszik:

„magyar közbenjárásra, a tranzitdíj átvállalásával rövid időn belül sikerült elhárítani az újraindulás technikai, elszámolási jellegű akadályát”.

Így a szállítás tegnap megkezdődött, és az éjjeli óráktól ismét

folyamatosan érkezik

Oroszország felől, Ukrajnán át kőolaj a Barátság vezetéken Magyarországra is.

A közlemény utal rá, hogy a brüsszeli szankciók által súlyosbított energiaválság nemcsak az energiahordozók árát repítette az egekbe, hanem „elérhetőségüket is megnehezítette, időről-időre korlátozhatja”.

Ezután leszögezik:

„Magyarországon a biztonságos ellátáshoz több hétre elegendő tartalék áll rendelkezésre kőolajból. A kormány számos intézkedéssel tesz azért, hogy a magyar családok minden nehézség ellenére se szenvedjenek hiányt áramból, gázból és üzemanyagokból”.

(via portfolio.hu)

Valódi Hírek