Nem csitul a botrány: Hegedüs Zsuzsa szerint félremagyarázták mondandóját

Ennek sose lesz vége.

Az angol BBC közölt riportot Hegedüs Zsuzsa szociológus és Orbán Viktor barátságáról. A cikkben megszólal maga Hegedüs Zsuzsa „szociológus” is, aki azt állítja Orbánról, hogy hatalmas tudásvággyal rendelkezik.

A cikk végigvezeti Orbán útját a kezdetektől egészen az „illiberális” hatalomgyakorlásáig. Kitérnek arra is, hogy 2006 után Orbánnak az volt a célja,

hogy visszatérjen a hatalomba és ott is maradjon,

ehhez pedig szüksége volt a vidéki szavazatokra, és mint írták,

a szegények és az elnyomottak iránti közös érdeklődésük hozta össze Orbánt, a politikust és Hegedüst.

A szociológus professzor asszony úgy látta, Orbánnak

„figyelemre méltó képessége van arra, hogy észrevegyen egy politikai vákuumot és elfoglalja azt”.

Szerinte azonban idővel Orbánt elragadta saját retorikája, amiért a néhai Arthur J. Finkelstein kampánytanácsadót okolta, akinek gondolkodása nagy kárt okozott Magyarországon.

Az ország lakosságát különféle témák mentén harcoló táborokra osztani

— ez volt a stratégia, Hegedüs pedig úgy véli, a gondolkodásmód a mai napig jellemzi a miniszterelnököt.

A kormányfő nyári tusnádfürdői beszédét „a fajok keveredéséről” a szociológus nyilvánosan elítélte, „tiszta náci beszédként” jellemezte, posztjáról is lemondott, igaz, később visszakozott, mikor Orbán azt mondta, van, hogy félreérthetően fogalmaz.

A BBC-nek nyilatkozva Hegedüs azt állította, megjegyzéseit félremagyarázták. A fajok keveredéséről tett megjegyzéseket ahhoz hasonlította, mint amikor valaki égő gyufát tart egy hordó olaj közelében. A fenyegető gazdasági válság árnyékában attól tart, az ilyen beszédektől inspirálva

„a kétségbeesett emberek elkezdenek másokat lincselni – és mindegy, hogy kiket lincselnek. Mert akkor már túl késő lenne megállítani”.

A szociológus szerint Orbán olyan ember, aki teljes felelősséget vállal döntéseiért, de belső körös tanácsadói könnyen megingathatják. Szerinte aki most a botrányt kavart megjegyzést Orbánnak tanácsolta, bizonyára arra gondolt, hogy gyűlöletet kell szítani.

„Én viszont a saját és szüleim tapasztalataiból azt mondhatom: ha a szellemet kiengedjük a palackból, nem tudjuk visszazárni”.

– tette hozzá a szociológus.

(via Magyar Hang)

Valódi Hírek