Akkora a baj, hogy már Orbán hű csatlósa szerint is óriási gondok lesznek ősztől

Előrevetítette, mi várható.

Interjút adott az elfideszesített Indexnek Demeter Szilárd, amelyben elmondta,

drasztikus megszorítások várhatók a kulturális ágazatban is

a jelenlegi gazdasági helyzet és a rezsicsökkentés megszűnése miatt. A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója szerint a megszorítások „fájdalmasak„, bár szerinte érthetők az orosz-ukrán háború miatt.

Azt mondta, konkrét számok vannak arról, mennyi pénzt kell zárolnia a minisztériumoknak. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, Csák János kulturális és innovációs miniszter „igazságos” zárolási rendszert kíván érvényesíteni. Bár Demeter szerint a PIM működése biztosított,

újabb beruházásokat és projekteket nem tudnak elindítani.

A direktor azt állítja, nem csökkent a befolyása azzal, hogy már nem felel miniszteri biztosként a kultúráért. Hozzátette, a Magyar Kultúráért Alapítvány kuratóriumi elnökeként továbbra is jelentős hatással van a területre.

A válság miatti takarékosság kapcsán elmondta, szükség van a párhuzamosságok felszámolására, amellyel hatékonyabbá tehető a munka.

Abban sem vagyok biztos, hogy szükségünk van ennyi kulturális intézményre

— utalt rá, hogy egyes intézmények megszüntetésére is sor kerülhet.

Példaként megemlítette, hogy

a komolyzenei együttesek többségének finanszírozását is megszüntethetik,

ugyanis elmondása szerint sokba kerülnek az államnak — bár hozzátette, hogy emiatt majd biztosan „felhördülnek néhányan„. Megjegyezte, hogy körülbelül négy komolyzenei kart lehetne színpadra állítani, így bizonyára össze kell vonni majd zenekarokat a spórolás érdekében.

A PIM főigazgatója elmondta, a korábban elindított, de még be nem fejezett projekteket igyekeznek véghez vinni, az el nem kezdetteket azonban elhalasztják. Tavasszal, amikor Orbán Viktorral utoljára beszélt, a miniszterelnök azt mondta neki, rövid időn belül nincs reális esély milliárdos ingatlanfejlesztésekre.

(Index nyomán)