Kiderült: suttyomban több városban kórházi osztályok szűnnek meg

Óriási baj van.

Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára a szervezet oldalán írt blogbejegyzésben közölte, hogy az ellátás ellehetetlenülése miatt

több településen kórházi osztályok zárnak be

határozatlan időre. A szakember szerint folyamatosan recseg-ropog a közellátás, és az ötödik Orbán-kormány májusi megalakulása óta tovább romlott az addig is tragikus helyzet.

A kecskeméti, majd a szegedi urológiai ellátás ellehetetlenülése mellett recseg-ropog a közellátás teljes rendszere. Csendesen szűnnek meg, zárnak be meghatározatlan időre osztályok, részlegek, műtők” — írta a titkár a „Realitás projekt” nevezetű aloldalon, amelynek célja a közellátás helyzetének reális bemutatása.

Az elmúlt időszakban akkora méretet öltött a szakemberhiány, hogy elégséges szinten sem tudják fenntartani több településen az egyes kórházi osztályokat. A helyettesítés sok helyen nem megoldható, ugyanis szakember-utánpótlás egyes esetekben csak több mint 100 kilométerre elérhető.

Orvos- és ápolóhiány miatt szünetelő egészségügyi ellátások kórházanként. Forrás: MOK. Ábra: 444

Svéd írásában arra hívta fel a figyelmet, hogy egyes helyeken alibivel, például festéssel és felújítással indokolják, miért nem zajlik ellátás egyes helyszíneken. Ezen indokok azonban írása szerint sokszor nem fedik a valóságot.

A szakemberhiányt szerinte több okra vezethető vissza: megemlítette a széttagolt ellátást, a magasabb fizetést kínáló magánellátórendszer térnyerését, a közszolgálati jogviszony bevezetését, illetve a járvány miatt elhunyt dolgozók kiesését a rendszerből, de a katás jogviszony megnyirbálása is sokakat érint. Azt is érintette, hogy nem komplett osztályok állnak fel, hanem minden helyszínről néhányan, azonban

pár ember kiesése komplett osztályok működését béníthatja meg.

Úgy látja a szakember, hogy rövid távon dolgozók átcsoportosításával, hosszabb távon azonban kórházak összevonásával lehetne enyhíteni a helyzeten. Utóbbit azonban véleménye szerint nem merik meglépni a vezetők, mert az arcvesztést okozna számukra,

A tabu él: Magyarországon kórházat, osztályt nem lehet bezárni. Illetőleg csak végleg nem – átmenetileg a mellékelt ábra szerint lehet. Ilyenkor a feleslegessé vált, speciális tudású, máshova nem vezényelt dolgozókat, főként orvosokat olykor a semmiért fizetik – de el nem engedik őket, hiszen az osztály valamikor még kinyit/hat” — jegyezte meg Svéd.

Úgy látja, az egyes extraszolgáltatásokért, például az egyágyas szobáért a választható menüért vagy az orvosválasztásért pénzt is lehetne kérni, ezzel pedig javulhatna az ellátá színvonala. Ezek egyébként is opcionálisan kérhetők, így a némileg tehetősebb betegek javítanák az ellátás finanszírozottságát.

Azt is megjegyezte, sürgős ápolói béremelésre van szükség. Az alacsony bérek miatt egyre többen hagyják el közülük is a pályát, így egyetlen ápolóra olykor sokkal több beteg jut, mint korábban.

Zárásul baljós képet festett le az ellátás közeljövőjéről. „Ha a jelenlegi, széttagolt és munkaerő-hiányos, fáradt és fásult egészségügyi rendszerünkre ősszel újabb, immár súlyosabb megbetegedésekkel is járó COVID vagy egyéb vírushullám érkezik,

igen nagy gondban leszünk”

— figyelmeztetett Svéd Tamás.

(Magyar Orvosi Kamara/444.hu)